Hatósági feladatellátásról, épületenergetikáról

2024.03.07. 07:00

Építésügyi szakmai napot szervezett az iparkamara Zalaegerszegen

Építésüggyel folytatta a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZVKIK) szakmai rendezvénysorozatát, amelyre az építőiparban érdekelt egyéni vállalkozásokat és gazdasági társaságokat hívta meg. A kamara zalaegerszegi székházában szerdán megrendezett szakmai napon a Zala Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi, Örökségvédelmi, Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Főosztályának munkatársai tartottak előadásokat.

Antal Lívia

Az építésügyi szakmai napon Márkus Tamás főosztályvezető, Husz Péter és Hermann Vilmos építésfelügyelő tartott előadást

Fotó: Antal Lívia

A vállalkozások megjelent képviselőit Vörös Anikó, a ZVKIK titkára köszöntötte. Felhívta figyelmüket arra, hogy az építésügyi szakmai napot ősszel is megrendezik majd. A mostani alkalmon is olyan ismeretek átadására kerül sor, amelyeket jól tudnak hasznosítani mindennapi üzletmenetükben.

A szakmai rendezvény sok érdeklődőt vonzott
Fotó: Antal Lívia

A konzultáció egyik fő témája az építésügyi hatósági feladatellátás szervezeti változása volt. 2020. március elseje előtt például az elsőfokú építésügyi hatósági feladatokat Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Lenti, Letenye és Zalaszentgrót jegyzői látták el. Abban az évben március elsejével a vármegyei kormányhivatalokhoz került az építésüggyel kapcsolatos valamennyi eljárás. Ezt megelőzően csak a másodfokú építésügyi és építésfelügyeleti feladatok tartoztak a kormányhivatalhoz. A kiterjesztett feladatkörrel megalakult a Zala Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi, Örökségvédelmi, Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Főosztály, amelynek Zalaegerszegen, Keszthelyen és Nagykanizsán van irodája. Azzal, hogy egy kézbe kerültek a feladatok, megszűntek a hatásköri átfedések, egyfokúvá váltak a hatósági eljárások, ami hatékonyabb joghoz jutást és jogérvényesítést tesz lehetővé, hangzott el többek között.

A szakmai nap előadója Márkus Tamás főosztályvezető, Husz Péter és Hermann Vilmos építésfelügyelő volt. Témaként szó esett a lakóépületek egyszerű bejelentése esetén az építőipari kivitelezések ellenőrzéseinek tapasztalatairól. Az egyebek mellett a nyílászárókra, gépészeti elemekre vonatkozó hatályos épületenergetikai követelményekről is hallhattak az érdeklődők, amelyeknek meg kell felelniük az újonnan épülő lakóházaknak. Többek között erre a szabályozásra volt kíváncsi Kincses László, aki a zalaegerszegi, Petőfi utcai meglévő háza és üzlete helyén egy négyemeletes, kilenclakásos társasházat kíván felépíteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában