Kézműves foglalkozás

2024.03.17. 20:00

Egyedi mintázattal ellátott hímes tojások

Két héttel a húsvéti ünnepeket megelőzően újra megrendezte már hagyományos hímes tojás kiállítását a muravidéki Dobronakon a helybéli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület. A község kultúrházában szombaton és vasárnap több száz egyedi mintázattal ellátott, csodásan díszített tojást tekinthettek meg az érdeklődők.

Gyuricza Ferenc

Kovács Irén (balról) és Szolarics Nagy Klára az általuk készített hímes tojásokkal

Fotó: Gyuricza Ferenc

A sajátos mintázatú muravidéki hímes tojás Dobronak községhez köthető. Az egészen a XIX. századig visszavezethető tojásdíszítés nemcsak itt terjedt el a legjobban, de egyedül itt is maradt fenn a térség települései közül. Mint az Szolarics Nagy Klára, a tojáshímzők egyike lapunknak elmondta: az 1900-as évek második felében négy-öt dobronaki család őrizte a hagyományt. Az viszont, hogy újra ráirányult a figyelem, s divatba jött, egyértelműen Uriszk Erzsébetnek, a helyi kéttannyelvű általános iskola néhai igazgatójának volt köszönhető, hiszen ő kezdett el vele behatóbban foglalkozni.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Hogyan készül a dobronaki hímes tojás?

Uriszk Erzsébet nemcsak könyvet írt a dobronaki hímes tojás készítéséről, de bemutatókat, kézműves foglalkozásokat is tartott, valamint egyre többekkel ismertette meg a tojásdíszítés Dobronakhoz köthető batikolt technikáját. Ennek lényege, hogy a tojáshéját viasszal megrajzolták, majd piros színben áztatták, egészen addig, amig a festék be nem fogta a tojást. Ezt követően a piros felületek egy részét újra lefedték viasszal, majd fekete színű festékben áztatták meg. Végül láng felett leolvasztották a tojásról a viaszt, s így rajzolódott ki annak fehér, piros és fekete mintázata. Végezetül, hogy a tojásnak szép fénye legyen, zsírral vagy olajjal át is kenték. A tojásdíszítés a Muravidék más területein is ismert volt, ám Dobronakon mindössze 12 mintát, köztük ősi jelképeket alkalmaztak, a hímes tojásokon ezeket variálták.  

A Hungaricana szolgáltatás elsődleges célja, hogy a nemzeti gyűjteményeinkben közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. Az adatbázis folyamatosan gazdagodó virtuális gyűjteményei a gyors ismeretszerzés mellett, a mélyebb feltáró kutatások követelményeinek is megfelelnek.

library.hungaricana.hu

Harminc alkotó munkái a tárlaton

- Az idei már a 27. kiállítása a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek, s ezúttal harminc tojásfestő munkái láthatóak – folytatta Szolarics Nagy Klára. – Emellett egy külön tárlóban bemutatjuk azon tagjaink korábbi munkáit is, akik már elhunytak, egy másik részén a kiállításnak pedig az általános iskolás és óvodás gyermekek által készített tojások láthatóak, hiszen azt is fontos feladatunknak tartjuk, hogy a hagyományt továbbadjuk. Így több száz különböző tojás tekinthető meg a tárlaton.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az alkotók között szerepel Kovács Irén is, aki a Magyar Tojásírók Egyesülete által meghirdetett Kárpát-medencei tojásdíszítő versenyen különdíjat kapott. Az ő hímes tojásai nemcsak Dobronakon, de Budapesten, a Hagyományok Házában is megtekinthetőek. A dobronaki rendezvényhez pedig bemutató, műhelyfoglalkozás, valamint kézműves és termelői vásár is társult. GYF

Linkek:

https://library.hungaricana.hu/hu/view/SzlovenMagyarNemzetisegiMuvelodesiIntezetKiadvanyaiLendva_054/?pg=0&layout=s

https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2023/04/a-muravideki-himes-tojas

https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2022/04/kozel-ezer-himes-tojast-csodalhattak-meg-a-latogatok-dobronakon


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában