Zalaegerszeg erősíti kapcsolati hálóját

2024.03.01. 12:24

Egerszegi Kapocs – hírességeket láttak vendégül Budapesten

A tavalyi kihagyás után, amit az energiaválság okozott, idén ismét megrendezték az Egerszegi Kapocs nevű találkozót Budapesten, amelyre Zalaegerszegről elszármazott hírességeket, művészeket, a média, a közélet, a sport- és a gazdasági élet városhoz kötődő neves személyiségeit hívta meg az önkormányzat. A cél, hogy általuk is erősítse Egerszeg a kapcsolati hálóját.

Szabó Judit

Csoportkép az Egerszegi Kapocs rendezvényen: Gellei Imre labdarúgó, edző, Kun Edit festőművész, Vigh László, Darvasi Ilona, a Turay Ida Színház igazgatója, Balaicz Zoltán, Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, dr. Sifter Rózsa főispán, Palkovics László, Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár és dr. Halász Zsolt jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár

Fotó: Tóth János

A vendégeket Balaicz Zoltán zalaegerszegi polgármester köszöntötte, és csaknem egyórás beszédben festett képet a város helyzetéről, fejlődéséről az Egerszegi Kapocs rendezvényen. Elmondta, hogy 2019 óta minden megváltozott, a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború és az energiaválság számos kihívás elé állította a várost, ami összefogást igényelt a zalaegerszegiektől. Értékelése szerint jól kezelték a nehézségeket. A megtett intézkedések között említette azt az ingyenes LED-csereprogramot, melynek eredményeként a lakosság 25 ezer, a társasházak 13 ezer energiatakarékos fényforrást kaptak ingyen.  

Kötetlen beszélgetés az Egerszegi Kapocs rendezvényen     Fotó: Tóth János

A polgármester a gazdaságfejlesztés terén elért sikereket többek között azzal illusztrálta, hogy míg 2014-ben 3,2 milliárd forint bevétel származott a helyi iparűzési adóból, tavaly év végén már 7,5 milliárd forint. „További gazdasági fejlesztések is várnak ránk, így bízunk benne, hogy ez a tendencia folytatódik”, mutatott rá.

Kiemelte a járműipari tesztpályát, hangsúlyozva, hogy már nem kell magyarázni a zalaegerszegieknek, miért fontos. Mágnesként vonzza ugyanis a további fejlesztéseket, eddig már ezer munkahely jött létre kizárólag a tesztpálya vonzereje miatt. A legújabb betelepülőről Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Kapocson elárulta, hogy egy nagy autóipari vállalat, amelynek 4 karika a jele, a Bosch-éhoz hasonló kutatásfejlesztő központot fog létrehozni a tesztpálya közelében. Balaicz Zoltán szólt a Metrans logisztikai központjáról, amelynek a földmunkái már elkezdődtek, és mint mondta, különösen büszke arra, hogy Zalaegerszegen sikerült megmenteni a Tungsram gyáregységét, ahol már létszámot bővít az új tulajdonos. Ez a lendületes gazdasági fejlődés, s a vele járó iparűzésiadó-növekedés biztosítja, hogy többet tudnak fordítani oktatásra, kultúrára, egészségügyre és sportra, hangsúlyozta.

Palkovics László arról beszélt, hogy „miért szenvedélyünk Zala és Zalaegerszeg”, miért jó Zalaegerszegen élni, s kiemelte a város sok arcát, amelyhez mindenki találhat viszonyulási pontot.

Vigh László országgyűlési képviselő azt a kérdést tette fel beszéde elején, hogy miért csinálják mindazt, amit a polgármester bemutatott a város fejlődését összegezve. „Mert fontos, hogy ahol élünk, lakunk, dolgozunk, ott az emberek jól érezzék magukat. És a gyermekeinkért és unokáinkért, és ha jól csináljunk, akkor ilyen eredmények vannak”, fogalmazott a képviselő. Az Egerszegi Kapocs kötetlen beszélgetéssel folytatódott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában