Március 15.

2024.03.12. 11:00

A szabadság olyan érték, amiért küzdeni kell – A forradalom ünnepe a Muravidéken

Március 15-e a magyarok szívében a szabadság, a fejlődés, a modernizáció és a nemzeti öntudat talán legfontosabb jelképe. Többek közt erről beszéltek a szónokok az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc évfordulója kapcsán a Muravidéken.

Gyuricza Ferenc

Domonkosfán a Szökős néptáncegyüttes is közreműködött az ünnepi műsorban

Fotó: Gyuricza Ferenc

Szlovénia magyarlakta területein már az elmúlt hét végén megkezdték a 176 évvel ezelőtt sorsfordító eseményekre emlékező ünnepségeket. Hodoson szombat este Román Szilvia, a helyi magyar nemzeti önkormányzati közösség elnöke mondott beszédet. Kitért arra, hogy akárcsak a XIX. század közepén, ma is válságokkal, kihívásokkal teli világban élünk, amelyből csakis az összefogás révén találhatjuk meg a kivezető utat.

– A március 15-i eseményekre emlékezve mindig a szabadság fontosságát hangsúlyozzuk – folytatta a szónok, majd arról beszélt, hogy a szabadságról úgy vélekedünk, mint magától értetődő eszményről, miközben a világszerte dúló háborúk fényében egyre inkább rá kell ébrednünk annak tudatára, hogy valójában nem az. A szabadság olyan érték, amit ki kell vívni, s aminek megtartása érdekében további küzdelmek várnak ránk.

Domonkosfán Orbán Dusán, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke mondott beszédet, aki a magyar hagyományok és értékek megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondotta, a domonkosfai közösség – amelyhez ő maga is tartozik – ezt már több mint száz éve, a trianoni békediktátum óta vallja magára nézve kötelezőnek. Ez az értékőrzés magába foglalja Petőfi, Kossuth, Batthyány, s a többi ’48/49-es hős kultuszának ápolását is. Az őrségi településen az ünnepi beszédet követően kulturális műsorral folytatódott a megemlékezés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában