176. évforduló

2024.03.15. 17:30

"A nemzet közös emlékezés és jövőálmodás." - megemlékezés Nagykanizsán - fotógaléria

Nagykanizsán pénteken emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulójára.

Korosa Titanilla

Zászlófelvonás a nemzeti ünnepen Nagykanizsán

Fotó: Korosa Titanilla

A rendezvény ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött a Deák téren, majd koszorúzással folytatódott a 48. gyalogezred emlékművénél, ahol ágyúlövéssel is tisztelegtek a hősök emléke előtt. A Medgyaszay Házban ezután emlékműsor kezdődött, ahol Balogh László polgármester mondott beszédet.

Balogh László polgármester és Bizzer András alpolgármester koszorúzott
Fotó: Korosa Titanilla

- A történelem végletes konfliktusai mindig végletes világot teremnek, ilyen volt az emberiség évezredes sorsa – fogalmazott a polgármester. - De 1848 forradalma a bizonyság, hogy az ember csak a szabad nemzet megszületésében és formájában találhat önmagára, mert csak a szabad nemzet ruházata fedi el csupasz és szélsőséges védtelenségét és emeli őt a magasba. 1848 igazsága, hogy az ember szabadsága, szabad mozgása, gondolkodása és vallása csak a nemzetben járhatja be önnön lehetőségét, semmi másban. Nem a valakik birodalmi vágyát szolgáló libasorban, nem egyéni ingereket hajhászó fogyasztói kultúrában, nem múltat eltörlő ideológiákban, hanem csak a történelmét ismerő, erényeit és bűneit elismerő nemzet fogalmában. Nincs más útja, nincs más közösségi módja a szabad létezésnek, mint az emlékezésben gyökerező független, szuverén nemzet tökéletlen konstrukciója. Minden más eszme elhazudja a létezés lényegét, mert céljaiért meg akarja változtatni az ember tökéletlen természetét, átmosni tudatát, módosítani genetikáját, társadalommérnökként beolvasztva tégelyébe, átalakítva eredendő természetes és közösségi mivoltát.

A nemzet nem unió, nem összeolvadás, és nem vérségi ellentét vagy vallási háborgás; a nemzet nem gyűlölet, nem acsarkodás, nem egyéni szabadosság, nem egymás elleni uszítás. A nemzet közös emlékezés és jövőálmodás.

A beszédet követő műsorban Mészáros János Elek operaénekes, valamint a Dr. Mező Ferenc Gimnázium diákjai működtek közre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában