Az irodalom megérintette a diákokat

2024.02.14. 12:45

Versvándor vendégeskedett az iskolákban

Tóth Péter Lóránt versvándor nemrég rendhagyó irodalomórát tartott a felső tagozatos zalakomári, nagyrécsei és zalaszabari diákoknak. A fiatalokat megérintette az irodalom varázsa.

Benedek Bálint

A zalakomári Somssich-iskola diákjai is érdeklődve hallgatták a Tóth Péter Lórántot

Fotó: ZH

A Toldi írójához elküldöm lelkemet című előadást több mint 150 diák hallgatta, érdeklődve. A versvándorral tartott Bognár Csilla, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Zala Vármegyei Szervezetének elnöke is, aki bemutatta a fiataloknak Tóth Péter Lóránt tanárt, Pro Cultura Hungarica-díjas versvándort. Elmondta: a pedagógus irodalmi témájú előadásaival egy évtizede járja életvitelszerűen a Kárpát-medence és a diaszpóra magyarok lakta településeit. A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum felkérésére készített műsorában levelezések, versek, visszaemlékezések, legendás történetek repítik vissza a hallgatóságot a magyar irodalom legrövidebb ideig tartó, de legmélyebb barátságába, Petőfi Sándor és Arany János baráti kapcsolatába.

Tóth Péter Lóránt hozzátette: az interaktív irodalmi stand up szellemi és lelki időutazás 200 évvel ezelőttre, két különleges ember nyomában. Kettőjük egymást tisztelő és elismerő, ugyanakkor baráti élccel és pajkossággal fűszerezett kapcsolata tágabb értelmezésű üzenetet is közvetít a ma emberének azzal, hogy két teljesen más habitusú, világszemléletű és érdeklődésű ember képes volt arra, hogy megtalálja a másikhoz a kapcsot, a közös pontokat.

Az előadó beszámolt a tavaly év végén tett zarándokútjáról: Petőfi és Arany barátsága tiszteletére Kiskörősről Nagyszalontáig csónakkal, gyalog, szekérrel 240 kilométer tett meg. Az útját érintő településeken előadásokat tartott, verseket szavalt, ezzel is erősítve, hogy Petőfi bennünk él.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában