A felső tagozatosok már eldönthetik, mennyit esznek

2024.02.18. 09:00

Újdonság a közétkeztetésben: szabadszedéses, svédasztalos menza Zalaszentgróton

Egy hete vezették be a szabadszedéses menzát Zalaszentgróton az iskolai közétkeztetéseben, elsőként a Deák Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban. A felső tagozatos diákok már kipróbálhatták az újítást, mely február 21-től az alsó tagozatosok számára is elérhető lesz. A Vásártér Bt. által végzett előzetes felmérés szerint az új rendszer több mint 70%-os támogatottságot élvez, írta honlapján Baracskai József polgármester.

Szabó Judit

Egy hete vezették be a szabadszedéses menzát a zalaszentgróti Deák-iskolában

Forrás: FB/Baracskai József

A szabadszedéses menza nem csupán az ételpazarlás csökkentésében fontos – mely Magyarországon a közétkeztetésben keletkező ételhulladék közel 30%-át teszi ki –, hanem lehetőséget teremt a diákok számára, hogy felelősségteljesen döntsenek arról, mennyi ételt vesznek a tányéraikra, ezzel elősegítve a tudatos fogyasztást és csökkentve az ételhulladékot. A tapasztalatokról Facebook-posztban számolt be a polgármester pénteken. Mint közölte, a gyerekek jól alkalmazkodtak az új rendszerhez és betartják a szabályait, csak némi viselkedésbeli problémák merültek fel a tinédzserek egy részénél.  A szabályok között szerepel, hogy mivel a gyerekek annyit szednek, amennyit szeretnének, azt az ételmennyiséget el is kell fogyasztaniuk, üres tányérokat kell visszaadniuk. Az ételmaradék mennyisége tizedére csökkent a szabadszedéses menza bevezetése óta Zalaszentgróton. Az étel a megrendeltek alapján elegendő volt, mindenkinek jutott. A dolgozók szerint a 6.B. osztály volt a legjobban alkalmazkodó, együttműködő, őket meg is jutalmazzák, ígérte Baracskai József. S jövő hétre is hasonló versenyt hirdetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában