Környezetvédelmi alap

2024.02.17. 19:00

Tujákat kell kivágni a tarkadíszbogár kártétele miatt

Folytatódik az elszáradt tuják kivágása Zalaegerszegen. A problémát a hazánkban néhány éve megjelent tarkadíszbogár okozza.

Szabó Judit

A hazánkban néhány éve megjelent tarkadíszbogár

Forrás: Illlusztráció / Shutterstock

Zalaegerszeg önkormányzata idén 1,5 millió forintot fordít a zöldterületek fejlesztésére. Fontos feladat ezen belül a tarkadíszbogár károkozása miatt megbetegedett tuják eltávolítása, illetve pótlása. 

A bogár lárvái a fák tápanyagszállító szövetét rágják a kéreg alatt, ez pedig a növények elhalásához vezet. Könnyen felismerhető tünete a folyamatnak a tuják elszíneződése, rozsdássá válása és elszáradása. Zalaegerszeg önkormányzata tavaly is fordított pénzt a környezetvédelmi alapból a beteg tuják kivágására és pótlására, s idén folytatódik ez a munka. Az önkormányzat költségvetéséből 1,5 millió forintot költenek idén a zöldterületek fejlesztésére, elsősorban arra, hogy a beteg fák kivágásával csökkentsék a tarkadíszbogár állományát, és városképi szempontból is fontos az elhalt növények eltávolítása.

A környezetvédelmi alap felosztását nemrég, a februári közgyűlésen fogadta el a zalaegerszegi önkormányzat. A rendelkezésre álló 7 millió forintból még a nyugati ostorfák kiváltására, zajvédelmi feladatokra, faápolási munkákra és környezeti nevelésre költenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában