Az ostorfákat és a beteg tujákat lecserélik

2023.02.21. 07:30

Folytatódnak a zöldterület-fejlesztések Zalaegerszegen

A környezetvédelmi alapból 7 millió forintot tervez felhasználni a zalaegerszegi önkormányzat az idei esztendőben. Erről is döntött a közgyűlés a legutóbbi ülésén.

Szabó Judit

Ez a csinos bogár jelentős kárt tesz a tujákban

Fotó: Shutterstock

Környezeti nevelésre 1,5 millió forintot szánnak, s ugyancsak 1,5 millió forintból elszáradt, beteg tujákat vágnak ki és ültetnek a helyükre új növényeket. Zalaegerszegen is tapasztalható, hogy a tujákat megtámadja a hazánkban néhány éve megjelent boróka-tarkadíszbogár. A kártevő tevékenysége a tuják bronzos elszíneződéséhez és kiszáradásához vezet. Hogy ne terjedjen tovább, a beteg fákat kivágják és más fajtákkal pótolják.

Zajvédelmi mérésekre is elkülönítettek 1 millió forintot, mert előfordul, hogy panasz érkezik vendéglátóhelyek zenés szolgáltatásai, vagy lakóterülethez közeli üzemi tevékenységek hangja miatt, s ilyenkor méréseket kell végezni.

Vízvédelmi feladatokra szintén 1 millió forintot tervez az önkormányzat, mégpedig a régi búslakpusztai hulladéklerakó által okozott szennyeződés felszámolásával összefüggésben. A szennyezést már megszüntették, jelenleg a talajvíz tisztítása és visszanyeletése történik. Ha év közben újabb költségek merülnének fel a projekttel kapcsolatban (méréseket, hatósági kötelezések), akkor a környezetvédelmi alapból finanszírozzák a költségeket.

Faápolási munkákra ugyancsak 1 millió forintot szánnak az említett pénzügyi keretből. Az önkormányzat jelentős fásítási programot valósít meg, 10 ezer fát ültet el 2024-ig, de arra is figyelni kell, hogy a meglévő egyedek jó állapotban legyenek. Fakoronák biztosítására, gallyazásra és növényvédelmére költik majd a célra elkülönített egymillió forintot, s ugyanennyit fordítanak várhatóan a nyugati ostorfák kiváltására, hogy azokat kevesebb gondozást igénylő, a városi léthez jól alkalmazkodó fajtákra cseréljék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában