Ez történt

2024.02.28. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A hétfői ünnepségen elismert pedagógusok, illetve intézményvezetők a díjátadókkal közös fotón. A jövőben minden évben megtartják ezt az ünnepséget

Fotó: Pezzetta Umberto

A Zala Vármegyei Diáksport Szövetség pedagógusokat és iskolákat ismert el Zalaegerszegen

A közelmúltban, első alkalommal tartották a Zala Vármegyei Diáksport Szövetség 2022-2023. tanévi diákolimpia aktivitási díjátadó ünnepségét a zalaegerszegi Korona Szalonban. Az eseményen Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy Zala a testnevelés terén mindig szép eredményeket ért el. A 2022-2023-as tanévben Zalában 68 általános iskolában 20 405 gyermek tanult, ebből 3628 vett részt valamely sportág diákolimpiai küzdelmében, a középiskolásoknál pedig ezek a számok így festettek: 24 iskola 13 762 tanulójából 2128 versenyzett. Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke szintén köszöntötte a megjelenteket. Szerinte egy iskolának a sikerességét nemcsak a tanulmányi eredmények mutatják, hanem az is, hogy milyen sporteredményeket érnek el az ott tanulók. A díjakat Balaicz Zoltán, Pácsonyi Imre és Sárközi István, a Zala Vármegyei Diáksport Szövetség elnöke adta át.

Lezajlott a könyvtárhasználati verseny vármegyei fordulója

A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny Zala vármegyei írásbeli fordulóját a napokban tartották Zalaegerszegen, a József Attila Városi Tagkönyvtárban, tájékoztatott Kereki Judit olvasószolgálati csoportvezető. Az 1993 óta évente megrendezett versenyt a Könyvtárostanárok Egyesülete és az Országos Széchényi Könyvtár szervezi a Nemzeti Tehetségprogram, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Bookline, a MATARKA és a Filaposta támogatásával. A verseny hazánk első és egyetlen, az információk és a könyvtárak használatára építő megmérettetése. Egyszerre vannak benne jelen a hagyományos és a modern eszközök, a logikus és a kreatív gondolkodás. A verseny során a diákoknak az információ, a dokumentumok és a könyvtárak használatát igénylő feladatokat kell megoldaniuk, vagyis nem könyvtáros, hanem könyvtárhasználati, információhasználati versenyen vettek részt.

Múzeumi műhelygyakorlat Nagykanizsán és Zalaegerszegen

Közösségi múzeum a gyakorlatban címmel regionális múzeumi műhelygyakorlatot szervezett a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a nagykanizsai Thúry György Múzeummal és a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságával együttműködve. Nagykanizsán a szakmai rendezvényt Balogh László polgármester nyitotta meg. Pacsika Márton, a módszertani központ fejlesztési osztályvezetője rámutatott: az elmúlt évtizedekben egyre fontosabbá vált a múzeumok számára a bevétel és így a látogató közönség is. A helyi közösségek megszólítása, a civil szervezetek bevonása ma az egyik legfontosabb feladata a múzeumoknak, mondta az előadó. Ezt követően dr. Száraz Csilla, a nagykanizsai Thúry György Múzeum igazgatója mutatta be az intézményt, illetve annak működését, gyűjteményes anyagait, és szólt azokról a csoportokról, civil szervezetekről, melyekkel szorosan együttműködik a múzeum. Délután a Muze horvát szervezet két képviselője tartott workshopot a résztvevőknek a kulturális örökség élményszerű bemutatásában rejlő lehetőségekről, a nap zárásaként pedig a Thúry György Múzeum kiállításait tekinthették meg az érdeklődők kurátori tárlatvezetés keretében.

Rendhagyó farsang Keszthelyen az elfogadás jegyében

Rendhagyó farsangi összejövetelt rendezett a Keszthely Város Sportjáért és Oktatásért Egyesület Mozgáskorlátozottak Szakosztálya. A böjtre való tekintettel beöltözés nélkül, üdítők és szendvicsek társaságában jöttek össze csapaterősítés céljából. A KESOTE rendezvényének meglepetésvendége is volt: Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke évek óta nyomon követi a keszthelyi egyesület munkásságát és örömmel mondott igent a meghívásra. A rendezvényen beszédet mondott Kardos József KESOTE elnök, és Nemes Klára szakosztályvezető is. A mozgáskorlátozottak szakosztálya 2002-ben alakult, 2010-ben került a Keszthely Város Sportjáért és Oktatásáért Egyesület égisze alá, küldetésük a fogyatékossággal élők és az egészségesek közötti szakadékot betemetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában