II. Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny

2024.02.02. 11:30

Mindkét fordulóban a Deák-technikum diákjai jutottak tovább az országos döntőbe

A zalaegerszegi Deák Ferenc Technikum sikerével zárult a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szervezésében zajlott II. Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny vármegyei döntője. A kétnapos, két témakörben zajlott megmérettetésen a vármegye négy egészségügyi középfokú intézményének tanulói vettek részt. A március vége felé megrendezendő országos döntőbe a Deák-technikum két diákja, Lucz Róbert és Rákos Panna jutott.

Antal Lívia

Rákos Panna a csecsemő mellkaskörfogatát méri. Háttérben Karamánné dr. habil Pakai Annamária és Preiner Ildikó, a hévízi kórház ápolási igazgatója.

Fotó: Antal Lívia

Hétfőn tíz, míg szerdán tizenegy diák mérte össze elméleti és gyakorlati tudását a vármegyei döntőnek helyet adó Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház skill laborjában. A jól felszerelt szimulációs oktató egység kitűnő helyszíne volt a versenynek. Az első napon a belgyógyászathoz és az ápolástanhoz kapcsolódóan, míg a második napon alapápolás-gondozás és elsősegélynyújtási alapismeretek tárgykörében bizonyíthattak a diákok, ugyanazokat a feladatokat megoldva, mondta el Horváth Éva, a MESZK területi szakképzési referense.

Eredményhirdetés után. Hátul Vadas Zoltánné Aranka intézményi gyakorlatvezető, Kovács Ildikó, a II. Belgyógyászat vezető ápolója, Preiner Ildikó, a hévízi kórház ápolási igazgatója és Karamánné dr. habil Pakai Annamária. Elöl az első helyezett Rákos Panna (zalaegerszegi Deák Ferenc Technikum), a második helyezett Pálfi Janka Boglárka (keszthelyi Premontrei Szakgimnázium és Technikum) és a harmadik helyezett Sindelberger Liza (nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Technikum) 
Fotó: Antal Lívia

A második napon egy kontrollvizsgálaton egy édesanya két hónapos csecsemőjének testtömegét, hosszúságát, fej- és mellkörfogatát kellett megmérnie és dokumentálnia a versenyzőnek, majd a babát bepelenkázni és felöltöztetni, miközben a szülővel beszélgetést kellett folytatnia.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 2022-ben hirdette meg először az egészségügyi szakképzésben résztvevő fiatalok számára a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Versenyt. Célként a magyarországi egészségügyi középfokú szakképzés színvonalának további növelését, a szakképzésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok és felkészítő tanáraik eredményeinek elismerését, valamint a fiatalok pályaorientációjának segítését határozták meg. A 2022/2023. tanévben 42 egészségügyi szakképzést folytató intézmény 634 tanulója jelentkezett az országos versenyre, míg 2023/2024-ben már 47 iskola 813 tanulója. Az interaktív versenyfordulót 733 versenyző töltötte ki, melynek eredménye alapján 438 versenyző jutott tovább a vármegyei döntőkbe.

Zalában mind a négy középfokú egészségügyi oktatási intézmény képviselte magát a középdöntőben, így a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Zsigmondy Vilmos Technikuma, a keszthelyi Premontrei Szakgimnázium és Technikum, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum keszthelyi Asbóth Sándor Technikuma és a zalaegerszegi Deák Ferenc Technikuma.

Nagyon jó érzés volt látni elhivatottságukat szakmájuk iránt, mondta értékelésében a szerdai döntő után Karamánné dr. habil Pakai Annamária egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központjának igazgatója, a vizsgabizottság elnöke. Mint fogalmazott, nagy kihívásnak tettek eleget a versenyzők. Néhány dologra azonban figyeljenek oda jobban: a kézmosás-fertőtlenítésre, a mérések pontos meghatározására. Mindig a bemutatkozással kezdjék, és kommunikáljanak, mert ez a bizalom alapja a betegellátásban.

Együtt a versenyzők, a vizsgabizottsági tagok és a felkészítő tanárok. 
Fotó: Antal Lívia

Rákos Panna, a második forduló győztese kiskorától kezdve ápoló akar lenni, mert szeretne segíteni a betegeken. A Pusztaszentlászlón élő, a zalaegerszegi Deák Ferenc Technikumban tanuló 11. évfolyamos diákot a versenyfeladat elvégzés után kérdeztük. Elmondta, duális szakképzésben vesz részt. Büszke nagyon jó tanulmányi eredményére. Több versenyen vett már részt csapatban, de ez volt az első egyéni versenye. Nagyon izgult, de motiválta az, hogy a hétfői fordulót deákos diák nyerte. A Pécsi Tudományegyetem a célja, ahol a dietetikus szakot, majd a kiterjesztett ápoló mesterképzési szakot szeretné elvégezni. Az orvosi pályát nem vetette el teljesen, de tudja, hol vannak a határai. Végül köszönetét fejezte ki, diáktársa nevében is, László Szilvia felkészítő tanáruknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában