A madarak már elindultak telelőhelyeikről

2024.02.13. 10:00

Megújult otthon várja a visszatérő fehér gólyákat

Megújult otthon várja a visszatérő gólyákat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugat-Zalai Tájegységében, írja holnapján a szervezet.

Szabó Judit

Fészkükben lapuló fehér gólya fiókák Teskándon

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A hétfői posztjukban közölték: a szakemberek azon dolgoznak, hogy a gólyafészkek megfelelő állapotban várják vissza lakóikat. A beavatkozásokban az E.ON Dél-dunántúli és Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. munkatársaival működnek együtt. A villanyoszlopokon lévő fészkek esetében több okból válhat szükségessé a beavatkozás. Egy-egy régi, több éven át épített, tatarozott fészek akár több száz kilogrammot is nyomhat, megdőlhet, le is eshet az oszlopról. Ez az áramszolgáltatás folytonosságát veszélyeztetheti, és a gólyáknak sem biztonságos. Ilyenkor a fészek egy részét, vagy akár a teljes gólyafészket eltávolítják, a meglévő fészekmagasítóra szükség esetén új fészekalapot helyeznek.
 

Újonnan felszerelt fészekmagasítón friss fészekalap, rajta gyeptégla
Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A másik gyakori eset, amikor a gólyák közvetlenül az oszlop tetejére, a vezetékekre építenek új fészket. A megérkezésük előtti, vagy az elvonulásuk utáni időszakban nyílik lehetőség az áramszolgáltató által rendszeresített fém fészekmagasítók kihelyezésére, amelyekre az igazgatóság munkatársai által készített, a fészeképítésre ösztönző fészekalap kerül.  

A Nyugat-Zalai tájegységben 28 tervezett beavatkozás történik 2024 márciusáig, amihez 22 fészekalap szükséges. Ez a fele körülbelül annak, amit az igazgatóság készít a teljes működési területére. Mivel nagy munkáról van szó, szívesen fogadják a lakosság által készített fészekalapokat is, amelyekről és a programról itt olvashatnak bővebben: https://www.bfnp.hu/hu/hir/csokosok-lettek-a-golyak-otthont-teremtenek-nekik-a-szakemberek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában