A somogyi vármegyei e-matricával járható a teljes M76-os, a zalaival csak a fele

2024.02.14. 11:30

Meddig érvényes a vármegyei e-matrica az M76-os autópályán?

Ezt a kérdést tette fel olvasónk annak kapcsán, hogy az év elején kibővültek a fizetős autópályaszakaszok, és ezek egyike Zalában található.

Arany Gábor

Az e-matrica érvényességét, az útdíj megfizetést mobilkamerákkal is ellenőrzik.

Fotó: NÚSz Zrt.

Ez azt jelenti, hogy míg korábban az M76-os első szakasza az M7-től Balatonszentgyörgyig volt fizetős, ez évtől az M76-os Balatonszentgyörgy/Balatonberény csomóponttól Keszthely-Fenékpuszta csomópontig is díjköteles.
Olvasónk eddig csak somogyi matricát használt, amikor Zalaegerszegről Siófokra utazott, ezért merült fel benne a kérdés, kell-e vennie zalai matricát is a változás miatt.
A szabályozás szerint a vármegyei matrica a határos vármegyék irányába eső első csomópontig érvényes. Az M76-os a Zala folyónál lépi át a megyehatárt és ér Somogyból Zalába, onnan az első csomópont Keszthely-Fenékpuszta. A szabályozásból az következik, hogy Balatonszentgyörgy felől érkezve a Somogy vármegyei matricával ez az 1600 méter hosszú szakasz igénybe vehető zalai vármegyei matrica nélkül. Felmerült viszont a kérdés, hogy somogyi vármegyei matrica birtokában fel lehet-e hajtani Keszthely-Fenékpuszta csomópontnál Balatonszentgyörgy irányába, hogy aztán 1600 métert megtéve elérje a járművezető az általa már "kifizetett" utat.
Nos, a felvetésre a választ a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től kaptuk meg. Eszerint a Somogy vármegyei e-matrica az M76-os autóúton a 0+000 km (Hollád csomópont) és a 8+363 km (Keszthely-Fenékpuszta csomópont) között biztosít úthasználati lehetőséget, tehát a teljes M76-os autóutat lehet vele használni. 
A Zala vármegyei e-matrica pedig az M76-os autóúton a 4+447 km (Balatonszentgyörgy/Balatonberény csomópont) és a 8+363 km (Keszthely-Fenékpuszta csomópont) közötti szakaszon biztosít úthasználati lehetőséget. 
A válaszból következően olvasónknak nem kell vennie zalai matricát is a Zalaegerszeg és Siófok közötti utazáshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában