Kilencedik alkalommal tartott szakmai napot a „Korán érkeztem” Egyesület Zalaegerszegen

2024.02.28. 17:30

Koraszülött gyerekek: változás, veszteség a családban - fotógaléria és videó

Mintegy 160 szakember, szimpatizáns és segítő részvételével tartott szakmai napot a koraszülöttséggel járó veszteség témában szerdán délután Zalaegerszegen a "Korán érkeztem" Közhasznú Egyesület. Dr. Rosta Andrea családterapeuta előadását követően idén újdonságként hat témában kerekasztal-beszélgetésen, műhelymunkán osztották meg egymással tapasztalataikat a jelenlévők, a foglalkozást a keszthelyi FÉSZEK – a Lelki Egészségért Egyesület szakemberei koordinálták.

Mozsár Eszter

A „Korán érkeztem” Egyesület Sorsformáló gyerekek című szakmai napján Horváth-Gellén Melinda, Kajári Attila, Zsolnai Judit, Bognárné Bengő Hajnalka, és dr. Rosta Andrea.

Fotó: Pezzetta Umberto

A veszteség tabutémáját dolgozták fel

Ismételten tabutémákat érintettek a 2010-ben alakult civil szervezet idei, Sorsformáló gyerekek: Változás, veszteség a családban című szakmai találkozóján. A „Korán ékeztem” Közhasznú Egyesület 2012 óta szervezi szakmaközi találkozóit azoknak a különféle szakmaterületen tevékenykedőknek, akik a koraszülött gyermekeket nevelő családokkal kerülnek kapcsolatba.

– Fontos a veszteség témája, több éve fontolgattuk már ezt, ám eddig féltünk hozzányúlni, ugyanis érzékeny téma minden szempontból. Egyrészt, mert a koraszülött és/vagy beteg, fogyatékkal élő gyermekek szüleit száz százalékban érinti, a szakmai napon résztvevők biztosan találkoznak ilyen családokkal. Az egész életút folyamán velünk lévő változás veszteség, s itt nem a halálra, hanem az egyéb, minden életszakaszban jelenlévő veszteségekre gondolunk – tájékoztatott Bognárné Bengő Hajnalka, a Korán érkeztem Egyesület elnöke. – Legfontosabb kérdés az, hogy a velük találkozó szakmai közösség tagjai miként tudják menedzselni a családot a változás, veszteség krízisében.

„Még ha az utóbbi időben csökkent is a csecsemőhalandóság, az elhunyt csecsemők 64 százaléka koraszülött. Ma Magyarországon 9 százalék a koraszülés aránya, azaz 100 újszülöttből 9 koraszülött. A koraszülött kisbabák 100 százaléka születésük után intenzív ellátásban, a PIC-ben kezdi életét. Ezek a koraszülöttek a megszületés pillanatától élet-esélyegyenlőtlenséggel indulnak, utalva arra, hogy a születés körüli időszakban bekövetkező szövődmények, továbbá a későbbi, idegrendszeri és mozgásszervi károsodások legnagyobb része a koraszülés következtében alakul ki. Ha a koraszülöttek élete élet-esélyegyenlőtlenséggel indul, elmondható, hogy az ő szüleik anyai és apai minőségükben szülő-esélyegyenlőtlenséggel indulnak. Ebből következik, hogy a koraszülött családok 100 százalékban család-esélyegyenlőtlenséggel indulnak” – hangzott el a „Korán érkeztem” Sorsformáló gyerekek című, zalaegerszegi szakmai napon.

Egységes protokoll szükséges

Dr. Rosta Andrea, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető docense mint gyakoroló családterapeuta szólt előadásában a fenti témáról, a veszteségfeldolgozás lehetőségeiről. Ahogy fogalmazott, a program legfontosabb célja, hogy olyan közös tudástárat alakítsanak ki, ahol a külön a gyerekekkel és a külön a családdal foglalkozó szakemberek még jobban együtt dolgozhatnának. Ugyancsak célszerű lenne egy közös protokoll kialakítása a legnehezebb szituációra, a diagnózis közlésére.

Dr. Rosta Andrea családterapeuta a Sorsformáló gyerekek című zalaegerszegi előadáson    Fotó: Pezzetta Umberto

A résztvevőket a program fővédnöke, Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója és családügyi védnöke, Zsolnai Judit, a Zalaegerszegi Család-és Gyermekjóléti Szolgálat Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője köszöntötte. A program szakmai fővédnöke Horváth-Gellén Melinda, a Zala Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója volt. A program az Apáczai Csere János Művelődési Központ támogatásával és a TESCO „Az Ön választ, mi segítünk!” pályázatával valósulhatott meg.

Korábbi podcast-beszélgetésünk itt érhető el a Korán érkeztem Egyesületnek a koraszülöttek világnapja alkalmából rendezett programjáról:

A Koraszülöttekért Országos Egyesület ingyenes kiadványa ITT olvasható el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában