Jót és rosszat akaró mikroorganizmusok élnek velünk

2024.02.24. 19:00

Fertőző betegségek tüneteiről, megelőzésük módjairól

Vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal, parazitákkal élünk együtt, amelyeknek csak kisebb része a barátunk. Nagyobb részük fertőző betegségeket okoznak, amiben például a személyi higiénia be nem tartásával mi is szerepet játszhatunk. A fertőző betegségek okairól, megelőzésének módjairól beszélt előadásában dr. Albert-Baróti Bíborka. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház infektológusa a zalaegerszegi Deák-technikum diákjainak tartott egészségnevelő program egyik előadója volt.

Antal Lívia

Dr. Albert-Baróti Bíborka a fertőző betegségeket ismertette

Fotó: Antal Lívia

A fertőzéseket szemmel nem látható mikroorganizmusok, kórokozók okozzák, amelyek a szervezet szempontjából jókra és rosszakra csoportosíthatók. Legtöbbje velünk él, bőrünkön vagy a bélflóránkban. A bélben nagyon fontos baktériumok vannak, amelyek az emésztést segítik. A rosszak ugyanúgy velünk élnek, de megtalálhatóak mindenhol a környezetben. A baktériumok mellett betegségeket okoznak a vírusok, hasonlóképpen a gombák és a paraziták, ismertette az infektológus, kiemelve azt, hogy vírusfertőzésre szükségtelen a kizárólag a baktériumokra ható antibiotikumot szedni.

A Deák Ferenc Technikum diákjai vettek részt a vármegyei kórház első alkalommal megrendezett egészségnevelő programján
Fotó: Antal Lívia

– A kórokozókkal szembeni első védelmi vonalunk a bőr, ameddig meg nem sérül. Csípés, szúrás és vágás okozta réseken bizony fertőzéseket okozhatnak. A gyomor- és bélrendszeren keresztül úgyszintén, mely fertőzések legáltalánosabb tünetei a hányás és a hasmenés. A tenyeret, a kézhátat, az ujjak közét és a csuklót érintő kézmosás éppen ezért fontos, főként wc-használat után. A mosatlan zöldséggel, gyümölccsel akár májgyulladást okozó vírusokat is bevihetünk. A baktériumok okozta szalmonella szempontjából magas kockázatú például a tojás és a csirkehús, ha nem a megfelelő hőfokon sütjük, főzzük. A hányással és a hasmenéssel járó szalmonella-fertőzésnek súlyos következményei is lehetnek. Az ételek tárolásánál ne feledkezünk meg arról, hogy ahogy kihűltek, tegyük a hűtőbe, mert különben a baktériumok könnyen elszaporodnak rajta.

A légúti megbetegedések terjedésében a cseppfertőzés a vétkes. A kórokozók a köhögéssel és a tüsszentéssel terjednek. Ilyen volt a koronavírus is. A maszkviselés valamennyire védett, de amióta nem hordunk maszkot, az addig nyugvóban lévő vírusok ismét előjöttek. Aki légúti betegségben szenved, hordjon maszkot, hogy ne fertőzzön meg másokat.

– A húgyúti fertőzések inkább a nőket érinti, mert a férfiaknál jóval rövidebb húgycsövükön keresztül könnyebben bejutnak a kórokozók. A nők hatvan százaléka egyszer az életében biztosan átesik ezen a kellemetlen tünetekkel járó fertőzésen. Kismedencei gyulladás is lehet a vége, amely nehézséget okozhat a babavállalásban. A megelőzés egyik módja a helyes wc-papírhasználat: az elölről hátrafelé történő törlés – hangsúlyozta az infektológus.

Dr. Albert-Baróti Bíborka előadása végén kitért a külföldi utazások alatti fertőzésekre és azok megelőzésére. Azt tanácsolta, hogy mielőtt útra kell valaki, főként olyan országokba, ahol maláriával, tífusszal kell számolni, az ajánlott védőoltásokról, valamint az ottani körülményekről tájékozódjon az utazaselott.hu honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában