Bike & Adventure pályázat

2024.02.29. 10:12

Fejleszteni a turizmust a környezeti, természeti és kulturális értékek megőrzésével

A Lendvát és Zalaegerszeget összekötő, határon átnyúló idegenforgalmi fejlesztési programhoz csatlakozott a megyeszékhelyi önkormányzat. Erről született döntés a legutóbbi közgyűlésen.

Arany Gábor

Kerékpárút átadása Gébárton, további fejlesztések valósulhatnak meg

Fotó: ZH Archívum

A 2021-től 2027-ig tartó Szlovénia-Magyarország Interreg program támogatja a fenntartható turizmust, ehhez nyújtotta be az önkormányzat a Bike & Adventure (bicikli és kaland) című pályázatot.
Az Interreg program olyan projektek finanszírozásához járul hozzá, amelyek a környezeti, természeti és kulturális értékek megőrzésével kívánják előmozdítani azok turisztikai célú, fenntartható hasznosítását. A 2024 júliusában induló, és 3 év alatt megvalósítandó Bike & Adventure projekt összköltsége közel 700 ezer euró. Ebből 243 ezer euró jut Zalaegerszeg önkormányzatára, az összeg 15 százalékát az állam finanszírozza, így a város önrésze 5 százalék, azaz kicsivel több mint 12 ezer euró.
A projekt fő célkitűzése Zalaegerszeg és Lendva, illetve a vidéki úti célok, a szűkebb Göcsej és Muravidék összekötése turisztikai szempontok alapján. Zalaegerszeg és Lendva ismert a kirándulók között, jelentős a vonzerejük, a turizmus területén azonban még nem alakult ki együttműködés a két város között. Ennek oka lehet, hogy Göcsej ma még sokkal kevésbé ismert turistacélpont, mint a szomszédos Őrség. Sokak számára azonban ezért vonzó ez az archaikus, érintetlenségében hazánkban legtovább megmaradt tájegység. A Muravidék, Lendva és Muraszombat térségének vidékies és aprófalvas területei sok hasonlóságot mutatnak a göcseji tájegységgel. Ez a vidéki térség turisztikailag kiaknázatlan lehetőségeket rejt, különösen a nagyvárosból érkező kirándulók számára. Mivel sem a magyar, sem a szlovén térség külön-külön nem jelenik meg vonzó úti célként, így a vidék látogatottsága és az itt eltöltött vendégéjszakák száma alacsony. Ennek egyik oka a szolgáltatásokat nyújtók összefogásának hiánya, és ez igaz a közös térségi marketingre, a többnapos komplex programokra is, mert ezekkel se találkozhatnak még az érdeklődők.

Lendva, a másik pályázó
Fotó: ZH Archívum


A Bike & Adventure projekttel vonzóvá kívánják tenni a térséget, ehhez egyebek mellett látogatóközpont, kerékpáros pihenőpont épül Bántornyán, fotópontok szlovén és magyar területen, például Zalaegerszegen is, ahol elektromos kerékpároknak töltőállomást létesítenek. A túrázóknak pihenőpontokat, csomagmegőrzőket alakítanak ki. Lesznek szakmai továbbképzések és találkozók, a turisztikai szolgáltatásokhoz szükséges kompetenciák fejlesztésére foglalkozásokat tartanak. A térség megismertetésére pedig változatos marketingeszközöket vetnek be az online térben, valamint vezetett túrákkal a való világban.
A projekt megvalósításában a két város mellett bekapcsolni tervezik a térségi önkormányzatokat, kulturális intézményeket, közgyűjteményeket, vendéglátóhelyeket, szállásadókat, a turizmushoz kapcsolódó civil szervezeteket. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában