Február 15-ig

2024.02.08. 14:30

Engedélyt kaptak a varjúfészkek eltávolítására

Szabó Judit

A zalaegerszegi Platán sori fákról is eltávolítják a varjúfészkeket

Fotó: Pezzetta Umberto

A természetvédelmi hatóságtól újra megkapta az engedélyt a zalaegerszegi önkormányzat a védett vetési varjúk fészkeinek felszámolására február 15-ig., írta közösségi oldalán Balaicz Zoltán polgármester. A szakemberek a következő helyszíneken távolították és még távolítják el a fészkeket: Dísz tér,  Kovács Károly téri buszállomás, Platán sor, Landorhegyi út 18. számú társasház előtti terület, Landorhegyi Általános Iskola és környezete parkosított részei, Deák Ferenc tér, Tudomány és Technika Háza mögötti parkoló, Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház előtti terület.

Az önkormányzat kérésére a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai felmérték a varjúkolóniákat a városban. E szerint 15 kolóniában közel 300 varjú volt.  A madár védelem alatt áll, eszmei értéke egyedenként 50 ezer forint. de a városon belül, különösen az ürülékük, illetve a hangjuk miatt sok helyen zavaró a jelenlétük, írta a polgármester. Mivel védett állatok, ezért az önkormányzatnak minden alkalommal külön engedélyt kellett kérni a természetvédelmi hatóságtól arra, hogy a fészkeket eltávolítsák. Az engedélyek minden évben február 15-ig érvényesek, utána tilos hozzányúlni a fészkekhez. Február 15-ig még biztosan nincsenek tojások a fészkekben. A fészkek eltávolításával a védett madarak nem pusztulnak el, szögezte le posztjában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában