Farsang

2024.02.03. 19:30

Busójárást tartottak Nagykanizsán - galéria, videó

Jelmezes felvonulók, köztük mohácsi busók nyújtottak látványosságot a helybelieknek szombaton a városban a Kiskanizsai Polgári Olvasókör farsangi rendezvényén.

Korosa Titanilla

Balogh László polgármester köszöntötte az Erzsébet téren a felvonulókat és az érdeklődőket

Fotó: Gergely Szilárd

Második alkalommal rendezte meg a civil szervezet a busójárást, a tavalyi sikeres programot idén igyekeztek megismételni.

Salamon Sándorné, az olvasókör elnöke elmondta, hogy a rendezvényre 17 busó érkezett Mohácsról a Baranya vármegyei település olvasókörének tagjai közül, velük régóta jó kapcsolatot ápolnak. A kanizsaiak.

- Tavaly sikeresen megszerveztük közösen Nagykanizsán a busójárást, akkor sok érdeklődőt vonzott a program, a lakók végigkövették a menetet és úgy gondoltuk, hogy idén is helye van itt ennek a szabadtéri, ingyenes eseménynek -folytatta Salamon Sándorné. - A busók külön látványosságnak számítanak a menetben, akikkel lehetett fotózkodni is.

A busójárás résztvevői szombaton délután a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Háznál gyülekeztek. A farsangi menetet Nagy Vendel plébános áldotta meg, majd lovaskocsik, teherautók, népzenészek és néptáncosok, valamint a Kanizsa Off-Road Club és a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai zajkeltő eszközökkel vonultak az Erzsébet térre, út közben Horváth Erik harmonikás kísérte zenével a felvonulókat. A főtéren a Halis István Városi Könyvtár gólyalábasai fogadták a színes menetet, majd Balogh László polgármester, valamint a busók köszöntötték a megjelenteket. Ezután a műsor következett, hiszen a látvány mellé kísérőprogramot is szervezett az olvasókör. Fellépett a Szikrák Táncegyüttes, a Téboly banda, a Honvéd Kaszinó Énekkara, a Mamik Hagyományőrző Dalkör, illetve a Mužikaj zenekar. Ezután továbbindult a farsangi menet a Hevesi Sándor Művelődési Központhoz, ahol a busók köszöntötték a Néptánc Antológián résztvevőket, este pedig jelmezbálba várták a résztvevőket, ahol az olvasókör Árvácska dalköre színdarabbal mutatkozott be, benne förhénc-hegyi életképekkel.

 

Salamon Sándorné hozzátette, hogy ez a rendezvény egy jó alkalom arra, hogy szélesebb kör megismerje a jelenleg 55 tagú kiskanizsai olvasókört és akár kedvet is kaphatnak a csatlakozáshoz.

Az éves programjaikról is szólt az olvasókör elnöke: megtartják két nagyobb rendezvényüket, tavasszal az olvasóköri évfordulót, ősszel a dalostalálkozót, közben pedig részt vesznek a városi rendezvényeken, majd közösen búcsúztatják az évet. Emellett részt vesznek az Olvasóköri Szövetség munkájában, ennek kapcsán egy tervezett programjuk áprilisban az Olvasókörök Országos Szövetségének taggyűlése és találkozója Nagykanizsán lesz idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában