Pálinkás emlékek Zalából

2024.02.09. 11:30

Az Országos Farsangi Fánkfesztivál nyitóeseménye Nagykanizsán - galéria, videó

Pálinkás emlékek - pálinkafőző fazekak és más pálinkás edények címmel nyílt meg csütörtökön a Thúry György Múzeum Fő utcai épületének új kamarakiállítása, mely a XVI. Országos farsangi fánkfesztivál nyitóeseménye.

Benedek Bálint

A múzeum új kamarakiállításának enteriőrjében a résztvevők, balról: Kámánné Szép Terézia, fesztiváligazgató, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatója, Gyanó Szilvia néprajzkutató, Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója, Csüllög Zsófia néprajzkutató és dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója

Fotó: Szakony Attila

A kiállítás szervezője még a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház, valamint a keszthelyi Balatoni Múzeum. Utóbbi intézmény tárgyait is láthatja a közönség március 10-ig vitrinekbe rendezve.

A megnyitó ünnepségen dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója méltatta a múzeumok közötti remek kapcsolatot, illetve üdvözölte, hogy a fesztiváligazgató, Kámánné Szép Terézia ismét fontosnak tartotta, hogy bekapcsolódjanak a fesztiválba. Míg Gyanó Szilvia, a múzeum néprajzkutatója kurátorként pedig nívós gyűjteményt állított össze.

 

- A pálinkafőző fazekak és más pálinkás edények évszázados tárgyi leletei hátterében emberi történetek lakoznak - ezt már Balogh László polgármester mondta beszédében. - Ezek a magyar kultúra építő részei, hiszen pálinkás emlékei és történetei szinte minden magyarnak van, melyet elmesélhet és megoszthat másokkal. A pálinka Magyarország határain innen és túl több mint egy párlat. Ki erre a rögre született, vagy ismeri e hazát, annak a pálinka nemcsak egy ital a napsütötte gyümölcseinkből. Sokkal inkább a tradíció mellett a megújulás, a szabadság, a művészet és a stílus palackba zárt ötvözete, mely mélyen a magyar hagyományok gyökeréig ér le. Ezt az esszenciát és spirituszt kell életre kelteni.

Hozzátette: ezért is köszöni a múzeumok munkatársainak, hogy megszületett ez a tárlat, amely oly eredendően és egyedien szól a magyarokról. Őrizzük büszkén e Hungarikum tisztaságát és minőségét a hozzá kapcsolódó kultúra magas színvonalúvá tételével!

Majd Gábris Jácint az OKISB elnöke méltatta a tárlatot és biztatta a kanizsaiakat, hogy látogassák meg a tárlatot, majd szombaton a Kanizsa Arénában kóstoljanak meg minél több fánkot.

- A kamarakiállítás szorosan kapcsolódik a Balatoni Múzeum Magyar Géniusz Program keretében támogatott kutatási projektjéhez, melynek címe: „A házi készítésű gyümölcspárlat kultúrája és értelmezése a Balaton vidékén a 20. század második felétől napjainkig” - mondta Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója. - Ebben dolgozik Gyanó Szilvia mellett keszthelyi kollégám, Csüllög Zsófia néprajzkutató. Ennek a kutatásnak a célja nemcsak a pálinka népszerűsítése, hanem a fogyasztás, előállítás módját és ezen keresztül a múltjának jelentőségét mutassuk meg a közönségnek. Együtt megmutathatjuk a zalai tradíciókat és azt, hogy közösen még erősebbek vagyunk. Ez egyfajta utazó tárlat lesz, hiszen Nagykanizsa után Zalaegerszegen is bemutathatjuk.

A táralat kulturális műsorában a zalakomári Péczely Attila Népzenei Csoport közreműködött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában