Egyre bővül a KÉSZ Zalaegerszegi Szervezetének a tagsága

2024.02.27. 13:00

Az idei programok és az Imádság éve is szóba került a közgyűlésen

Aktív közösség, bővülő tagság, lelki megerősödés. Ezekkel a gondolatokkal üdvözölte Illés Csaba elnök a KÉSZ - Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Zalaegerszegi Szervezete február végi közgyűlésének résztvevőit. A rendes éves összejövetelt Zalaegerszegen, a Mindszentyneum Mária Magdolna termében tartották, amiről Illés Csabáné, a szervezet titkára számolt be lapunknak.

Zaol.hu

Dr. Császár Zoltán, Illés Csaba, Gerócsné Kocsis Éva elnökségi tag és Bóka Balázs atya a KÉSZ közgyűlésén a Mindszentyneumban.

Fotó: ZH

A program elején Illés Csaba elnök köszöntötte az egybegyűlteket, aki méltatta az aktivitást, a közösséghez tartozás igényét, de legfőképpen a lelki megerősítéshez jutás belső, őszinte vágyát emelte ki az Istentől eltávolodott, emberpróbáló időkben. Egyre bővül a helyi KÉSZ-csoport taglétszáma, már a 80 főt is meghaladták, ezzel bekerülve országos viszonylatban a legnagyobb létszámú csoportok közé. A közgyűlés során az új tagok is bemutatkoztak.

A meghívott vendégek között foglalt helyet Bognár Károly, a KDNP Zala vármegyei szervezője és Fülöp András, a Kerkai 120 Emlékév megálmodója és lelkes koordinálója.

A közgyűlés meghívott vendége, Fülöp András főszervező ismertette és méltatta Kerkai Jenő személyét és tevékenységét, csesztregi, zalaegerszegi kötődését és országos jelentőségét. Jó szívvel invitálta a jelenlévőket Koronkai Zoltán jezsuita atya, Kerkai-kutató zalaegerszegi előadására, valamint a gazdag csesztregi programkínálatra is ráirányította a figyelmet. Ezzel kapcsolatosan Paál István, a Zalai Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke javasolta, hogy az emlékév országos szintűvé emelkedjen.

A közgyűlés elején Bóka Balázs atya, a Mária Magdolna Plébániatemplom káplánja a Szentszék által meghirdetett Imádság éve kapcsán osztotta meg értékes gondolatait a jelenlévőkkel, amely a 2025-ös Szent Évet hivatott előkészíteni. Balázs atya hangsúlyozta, imádság lehet minden az életünkben, amelyet Isten jelenlétében teszünk. Ezt követően elimádkozták az Úr imáját, valamint az Úrral való egység imáját a helyi KÉSZ-csoport betegségben szenvedő-, ill. műtéten átesett tagjaiért.

Nagyböjti gondolataival ajándékozta meg hallgatóságát Ft. Fliszár Károlya atya, a Mária Magdolna Plébániatemplom nyugalmazott papja. Károly atya elmélkedésében hangsúlyozta, hogy a nagyböjt nem a szomorúság ideje, vidáman is lehet böjtölni, mert örülnünk kell, hogy üdvözültek lehetünk. Fel kell magunkban tennünk a kérdést, hogy ki számunkra Krisztus.

A KÉSZ Zalaegerszegi Szervezetének éves rendes közgyűlése a Mindszentyneumban 
Fotó: ZH

Tartalmas év után még több program idén

Illés Csaba elnök részletesen beszámolt a helyi KÉSZ-csoport elmúlt évi tartalmas eseményeiről, más szervezetekkel való együttműködési megállapodásokról, a marcali KÉSZ-csoporttal kötött barátságról, a bodajki zarándoklatról, a KÉSZ budapesti országos küldöttgyűléséről, a „Szeress önzetlenül” elnevezésű jótékonysági kezdeményezésről, az Adventi dialógusról. Ahogy az elnök előrebocsátotta, a következő év előreláthatólag még nagyszabásúbbnak ígérkezik, sok színes közösségi és lelki programmal, összejövetellel, tartalmas hitéleti, történelmi, irodalmi előadásokkal, imaalkalmakkal, városi és országos keresztény-nemzeti rendezvényekkel. A teljesség igénye nélkül megemlítették a Nagyböjti dialógust, a KÉSZ-imaláncot a békéért Nagyboldogasszony ünnepén, a Rákóczi- és Zrínyi-megemlékezéseket, a pozsonyi csata ünnepi rendezvényt, dr. Brummer Krisztián Gróf Széchenyi Istvánról szóló előadás-sorozatát, a Mindszenty József Emlékkonferenciát, a Szóljanak a harangok – KÉSZ kezdeményezést Trianon nemzettragédiája kapcsán, Szerencsés Rudolf emlékének felelevenítését, ifjúsági-, családi alkalmakat, az andocsi országos zarándoklatot, a könyvbemutatókat és az év zárásaként az Adventi dialógust.

Az idősekre és a fiatalokra is figyelnek

Martonné Lakos Klára tag kezdeményezte a helyi csoporton belül nyugdíjasklub létrehozását, ezzel alkalmat adva személyes beszélgetésekre és még szorosabb kapcsolatra a tagok között. Hangsúlyozta továbbá, hogy fontosnak tartja Mindszenty bíboros méltatását, személyének és tevékenységének ápolását, annak megismertetését a fiatalokkal.

Dr. Császár Zoltán levezető elnök a keresztényi felelősségre hívta fel a figyelmet. Jóleső érzéssel nyugtázta a KÉSZ-csoport dinamikusságát, nyitottságát, megújulását, valamint beszámolt a Mindszentyneummal való áldásos kapcsolatról.

Illés Csaba elnök zárszavában leszögezte, hogy az előttük álló évben is aktív, gyümölcsöző együttműködésre törekednek a KÉSZ országos vezetésével és a helyi csoportokkal, az egyházzal, a rendezvényeiknek helyet adó Mindszentyneummal, a városvezetéssel és a helyi civil szervezetekkel. Céljuk egy közös, Istennek tetsző, békés, boldog, emberi jövőt építeni, zárta gondolatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában