A patika által ellátott hat település háromezer lakójának bizalma és szavazatai nélkül mindez nem sikerülhetett volna.

2024.02.06. 08:30

Az Év gyógyszerésze pályázaton második helyet ért el dr. Lekszikov Gábor

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a az idén 100 éves Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara 2023-ban a 13. alkalommal írt ki pályázatot az Év gyógyszerésze cím elnyerésére.

Arany Gábor

A tavalyi megmérettetésre 850 gyógyszerészre érkezett jelölés, köztük dr. Lekszikov Gáborra, aki második helyet ért el a pályázaton.

Fotó: A szerző

 Ezen a második helyet érte el a közép-zalai város, Pacsa Fekete Sas patikájának vezetője, dr. Lekszikov Gábor. 

A pályázat első fordulójában a közönség szavazása alapján választották ki azt a 20 gyógyszerészt, aki a második fordulóban tudományos munkával pályázhatta meg az év gyógyszerésze címet. A második fordulóban leadandó tudományos munkát nyolc előre megadott témakörből kellett kiválasztani. Az anonim benyújtott dolgozatokat pedig magas rangú szakmai zsűri értékelte, és ez alapján döntötték el a pályázat eredményét.
A tavalyi megmérettetésre 850 gyógyszerészre érkezett jelölés, köztük dr. Lekszikov Gáborra, és bekerült azon húsz közé, aki a második körben tudományos dolgozattal aspirálhatott a címre. A gyógyszeres adherenciát segítő lehetőségek a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban témáját taglaló pályázatát a bírálóbizottság a második helyre sorolta és oklevéllel jutalmazta, 
A pályázatról röviden annyit: adherenciáról beszélünk, ha a páciens a terápiás folyamatban a gyógyszerszedéssel és, vagy az életmód-változtatással az egészségügyi ellátás ajánlásai szerint együttműködik, tehát követi az orvos, gyógyszerész utasításait. Ennek a területnek a lényege, erősíteni a betegeknek a gyógyszeres terápiával való együttműködését, hiszen az orvos hiába írja fel a gyógyszert, ha a beteg nem szedi be, vagy nem a terápiának megfelelő módon szedi. Ráadásul ez nemcsak egészségi, de gazdasági szempontból is fontos. Ennek jelentősége, a gyógyszerészek munkája különösen a koronavírus-világjárvány idején vált hangsúlyossá, hiszen a betegek sok esetben a gyógyszerészektől kértek segítséget, mert nem jutottak el az orvoshoz.
Dr. Lekszikov Gábor úgy fogalmazott, a pályázaton elért helyezést nem saját érdemének tartja. A patika által ellátott hat település háromezer lakójának bizalma és szavazatai nélkül mindez nem sikerülhetett volna. AG
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában