Vegán menüt kell készítenie a kórház csapatának

2024.02.22. 11:30

A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház élelmezési osztálya a közétkeztetési szakácsverseny döntőjében

A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház élelmezési osztálya második alkalommal jutott be a közétkeztetési szakácsverseny március 5-ei döntőjébe. A csapat tagjai, dr. Faricsné Hári Vera osztályvezető, Király Éva szakács, Deli Zsuzsanna szakács és Gelencsér Lászlóné segítő.

Benedek Bálint

A nagykanizsai kórház csapata a híres séf társaságában, balról: dr. Faricsné Hári Vera, Vomberg Frigyes, Király Éva, Deli Zsuzsanna, Gelencsér Lászlóné

Fotó: ZH

Az elődöntőt tavaly ősszel tartották a budaörsi Metro Gasztro Akadémián, ahol a nagykanizsai kórház csapata a 7. helyen jutott tovább a legjobb 12 együttes közé. A döntő a Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa Szakkiállítás Budapest 2024 keretében, nyilvánosan, közönség előtt zajlik majd március 5-én, 6-án és 7-én. A verseny témája a Fenntartható közétkeztetés – húsmentes menü lesz. 

A kanizsaiak csapatvezetője, dr. Faricsné Hári Vera elmondta: a versenyfeladat 3 fogásos (előétel, főétel, desszert), húsmentes, felnőtt ebéd elkészítése lesz, kötelező alapanyagokkal, 4 óra alatt, nettó 850 forint/fő nyersanyagértékben. Kötelező alapanyagok: mélyalmos tyúktojás, félzsíros rögös túró, tisztítatlan cékla és friss Jonathan alma.

– Előételnek almás paszternákkrémlevest várnak bazsalikomos-zöldalmás sült csicseriborsóval – folytatta dr. Faricsné Hári Vera. – Főételként vega hamburger "cékslaw" salátával, míg desszertnek Rákóczi túróst tarte formában készül. Az ételek az élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával 4 óra alatt készülhetnek el. Mindezt a menüsort egy átlagosan felszerelt étkeztető főzőkonyhán kell elkészíteni, hétköznapi körülmények között. Szintén fontos kitétel, hogy az ételek a közétkeztetési körülmények között is jól tálalhatók legyenek. 

Kiemelte: az elkészített ételeket a szervezők és szakmai támogatók által delegált szakértőkből álló szakmai zsűri bírálja el. A szempontok között szerepel a nevezés és a kivitelezés egyezősége: technológia, újszerűség, kalkuláció, elkészítési idő, a közétkeztetésben kivitelezhetőség, tálalás, íz és további érzékszervi megfelelés. A konyhai munkát szakmai zsűri felügyeli és értékeli.

Dr. Faricsné Hári Vera a verseny küldetéséről elmondta: a közétkeztetés népszerűsítésén túl a verseny kiszakítja a dolgozókat a mindennapok mókuskerekéből és kreativitásra ösztönzi őket. Ezen felül lehetőség nyílik a szakmai kapcsolatok építésére is.

A korábbi döntős receptek ITT megtekinthetőek!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában