Frissen Zalából

2021.11.17. 06:50

A Kanizsai Dorottya Kórház konyhájának dolgozói már készülnek az országos szakácsversenyre

Apró változtatásokkal, de változatlan ételsorral készülnek a Kanizsai Dorottya Kórház konyhájának dolgozói a Közétkeztetési Szakácsverseny márciusi döntőjére.

Horváth-Balogh Attila

Aranyos Marianna, Hári Vera és Király Éva a versenyen.

Korábban megírtuk, hogy a csapat idén nevezett először a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Nébih által évről évre meghirdetett versenyre. Melynek célja az ismerős és bevált ízek megőrzése mellett az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, az indulók szakmai továbbképzése, valamint a közétkeztetésben dolgozók csapatmunkájának erősítése. Illetve nem utolsósorban a közétkeztetés népszerűsítése, minőségének javítása, valamint egyfajta iránymutatás a fejlődéshez.

A nagykanizsai csapatot Hári Vera élelmezési osztályvezető, a helyettese, Király Éva, valamint Aranyos Marianna szakács és a vészhelyzeti tartalék Deli Zsuzsanna alkotja, akik nagy sikerként élik meg, hogy bekerültek a döntő 12 résztvevője közé.

Aranyos Marianna, Hári Vera és Király Éva a versenyen.

– Azért neveztünk, mert a verseny, illetve az esetleges sikeres szereplés motiválhatja a kollégákat – fogalmazott Hári Vera, a csapat vezetője. – Hiszen kiléphetnek a napi taposómalomból, és bizonyságot szerezhetnek, hogy lehet mást és másként főzni, illetve erre ők is képesek, megvan hozzá a szakmai felkészültségük. Ezt már a döntőbe jutással is bőven bizonyítottuk, hiszen közétkeztetési óriásokkal szálltunk szembe, olyan nagy cégekkel (Hungast Budapest, Coca Cola Eurest Dunaharaszti), amelyek naponta több ezer, vagy tízezer adagot főznek, minden évben indulnak a versenyen, és nem egyszer már dobogón is végeztek. A versenyen 3 óra és 650 forintnyi nyersanyagnorma állt rendelkezésre, hogy elkészítsük a 3 fogásból álló menüsorunkat. Az előételünk parajkrémleves és kecskesajtos tejfölhabbal töltött képviselőfánk, a főételünk fermentált kerekrépa füstölt csülökkel, babbal és sütőtökpürével, a desszertünk pedig zalai aludt­tejes prósza volt tökmagliszttel és céklás áfonyavariációkkal. A zsűri az értékelés során javasolt néhány apró változtatást, ezeket beépítjük a már zajló felkészülés során.

Az előételük: parajkrémleves
és kecskesajtos tejfölhabbal töltött képviselőfánk

A versenykiírás értelmében az ételsort a döntő előtt, várhatóan decemberben a kórház konyháján le kell főzni 50 főre is, amit egy Nagykanizsára érkező zsűri értékel.

A 2022. március 24-én a Hungexpo területén, a SIRHA-kiállításon megrendezendő döntőre a felkészülést Jakabfi Dávid mellett Sztana Ferenc segíti. Az elkészült menüsort pedig olyan szaktekintélyek értékelik majd, mint például Vomberg Frigyes, Harmath Csaba, Bernáth József és Wolf András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában