Internet és e-cigaretta

2024.02.08. 13:00

A modern világ veszélyeire figyelmeztették a diákokat Zalaszabarban

A zalaszabari Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda Sík Sándor tagintézményében a Nagykanizsai Rendőr-kapitányságról Bali Miklós rendőr őrnagy prevenciós foglalkozást tartott.

Benedek Bálint

Bali Miklós beszélt a cigaretta, az e-cigi használatának kockázatáról is

Fotó: Balogh Andrea

Az előadás főként azokra a témákra fókuszált, melyek a közeljövőben előkerülhetnek az általános iskolás korosztálynál. A gyerekek kérdezhettek, sőt az őket érintő témát felhozhatták szabadon. Sok esetben nem egyéni, hanem többüket érintő kérdés hangzott el, beszélgettek róla.

A modern eszközök veszélyei

Bali Miklós beszélt például a cigaretta, az e-cigi használatának kockázatáról. Az elektromos cigarettáról is köztudott a tévhit, hogy nem veszélyes. Az eseményen szó esett arról, hogy a modern világ, amely annyi kényelmi eszközzel kényezteti az embereket, számos veszélyforrást rejt magában. Talán sokaknak már azt sem kell magyarázni, miért veszélyes a számítógépet nyomkodni órákon keresztül (nem, mint munkaeszközt, bár abban az esetben sem elhanyagolható a negatív hatása), hogy mennyire káros például a szemnek. Az okostelefon függőséget okozhat. Persze ez minden korosztályt érint, de leginkább a fiatalokat veszélyezteti. Ők ugyanis ebbe az új világba születtek, így kevés kivételtől eltekintve nem értik, miért probléma, gond, hogy szinte a kezükhöz nő a telefonjuk, nem tudnak nélküle egy órát sem elképzelni. A digitális világ pedig úgy beszippantja őket, hogy észre sem veszik. Biztonsággal kezelik a kütyüket, készpénznek veszik a tartalmakat, nem látják, mi minden leselkedik rájuk a háttérben. Ezek a problémák egyre fiatalabb gyerekeket érintenek, ezért fel kell készülni a kezelésükre is, mind a szülőknek, mind a pedagógusoknak.

Nem akarják megváltani a világot...

Balogh Andrea tanár elmondta: az előadás célja az volt, hogy megértsék, belássák, hogy a világ körülöttük nem fekete-fehér, fenntartással kell fogadniuk az új dolgokat, hogy mértékkel és átgondoltan kell használniuk az okoseszközöket. Fogadják el azokat a véleményeket, melyek nem egyeznek a sajátjukkal, hogy belássák az igazságot és tartózkodjanak az egészségüket károsító anyagok használatától. Persze, csodákra nem számíthatnak, egy-egy beszélgetés kevés ahhoz, hogy „megváltsák a világot”, de kis lépésekben talán elérhetik, hogy a felnövekvő generáció is biztonságban érezze majd magát a való világban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában