Hogyan kell böjtölni?

2024.02.15. 12:31

A hamvazószerdával elkezdődött a nagyböjt

Meddig tart a nagyböjt és mit nem ehetünk ilyenkor? Hamvazó szerdán még a kevésbé rendszeres vallás gyakorlókban is felmerülnek ezek a kérdések. A negyven napos nagyböjtöt hagyományát már kevesen tartják, ma már a szigorú böjt csak Hamvazószerdán és Nagypénteken kötelező.

Zaol.hu

A hamvazkodás szokása egészen az őskeresztényi időkig nyúlik vissza és az egyik legismertebb intelemre hívja fel a hívek figyelmét, mi szerint „ Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!”

A Szent Negyvennap a Húsvét előkészítése, a bűnbánat időszaka, amelyhez számos liturgikus szokás kapcsolódik, többek közt, hogy az oltárakat ez idő alatt nem díszítik virággal.

A böjtnek számos formája ismert

A böjtölésnek az évszázadok során számos formája volt, ezek közül az egyik legszigorúbb, amikor a hívek a negyven nap alatt mindössze negyvenszer étkeztek. Tehát napjában egyszer. Emellett általános volt, hogy ilyenkor semmilyen állati eredetű ételt, tehát sem húst, sem tojást, sem tejtermékeket nem fogyasztottak. Ma már egy sokkal megengedőbb böjt az elfogadott. Eszerint napjában háromszor lehet enni, de csak egyszer szabad jól lakni és csak péntekre vonatkozik a hús tilalma. Érdemes megemlíteni, hogy a halak kivételt képeznek ez alól a tilalom alól.

A böjt kapcsán felmerül a kérdés, hogy egyéb nem hús alapú élvezeti cikkektől is tartózkodni kell e, például az alkohol vagy csokoládé. Ezek tilalmára vonatkozóan nincs előírás, de érdemes szem előtt tartani, hogy a böjt egyik fő eleme az önmegtartóztatás és a mértékletesség. Megtartóztatni pedig csak attól tudjuk magunkat, amit szeretünk és amit egyébként a mindennapi fogyasztásunk része lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában