Tények az egyik legjelentősebb civilizációs betegségről

2024.02.25. 12:00

A cukorbetegség a négy egészségügyi közellenség egyike

A cukorbetegség népbetegség, amelyről az ENSZ azt mondja: világméretekben a negyedik egészségügyi közellenség egyike, és a 21. század egyik legjelentősebb nem fertőző, civilizációs betegsége. Dr. Sőth Szabolcs diabetológus szakorvos ezzel a megállapítással kezdte előadását a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház a zalaegerszegi Deák Ferenc Technikum diákjainak a közelmúltban tartott első egészségnevelési programján.

Antal Lívia

Dr. Sőth Szabolcs ijesztő tényeket közölt a cukorbetegségek következményeiről

Fotó: Antal Lívia

– A cukorbetegség a glükózfeldolgozás zavara, amelynek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége. Amikor hiányzik a szervezet szénhidrátháztartásának szabályozásában résztvevő inzulin, a cukor nem tud a sejtekbe belépni, ezért megnő vércukorszint. Ekkor a vese elkezdi kiűríteni a cukrot. A vizet is, amely fokozott szájszárazsággal jár. Ezért fogyasztunk ilyenkor több folyadékot. A fogyással együtt ezek a főbb tünetei a cukorbetegségnek – fejtette ki a diabetológus.

A Deák Ferenc Technikum diákjai a Szent Rafael Kórház egészségnevelő programján
Fotó: Antal Lívia

Fiatal korban az 1-es típusú cukorbetegség a jellemző, de bármely életkorban előfordulhat. Hazánkban mintegy 40 ezer embert érint ez az autoimmun betegség, amelynek oka az inzulin hiánya. Látászavar, viszketés, potencia-, menstruációs, illetve sebgyógyulási zavarok is a tünetei közé tartoznak. A diabéteszes ketoacidózis az egyik súlyos akut szövődménye. Elfelejtik beadni az inzulint, vagy alkoholt fogyasztanak. A betegek ilyenkor acetonos lehelettel, bágyadtságra panaszkodva jelennek meg a sürgősségi osztályon. Életveszélyes következménye a kóma. A két torontói orvos által 1921-ben felfedezett inzulint 1922-ben adták először egy kómába esett 13 éves fiúnak, megmentve az életét.

– Inzulinrezisztencia esetében normális mennyiségű inzulin termelődik, de valahogy nem hat eléggé. Genetikai, környezeti okok állnak hátterében. A stressz, a dohányzás és az elhízás is szerepet játszik kialakulásban, kezelésében ezért lényeges az életmódváltás. Az összes cukorbetegség 90 százalékát a 2-es típus teszi ki. A felnőttkori cukorbetegségben még nagyobb szerepe van a helytelen életmódnak, az elhízásnak, a mozgáshiánynak, cukros italok-ételek fogyasztásának. A várható élettartalmat nagyon megrövidíti a cukorbetegség, amely 65 felett minden negyedik embert érint. A 2-es típusú cukorbetegség kezelésében az életmódváltás, a szénhidrát-szegény étrend, a mozgás, illetve a gyógyszeres terápia jön szóba.

Dr. Sőth Szabolcs diabetológus szakorvos beszélt a diákoknak a cukorbetegségek diagnosztikájáról, az inzulinadagoló eszközök technológiai fejlődéséről, amelyek nagy megkönnyebbülést hoztak a betegek számára. A vastag tűvel rendelkező üveg fecskendőket már jó ideje felváltották a mikrotűkkel működő adagoló tollak. Az első inzulinpumpa 1963-ban jelent meg, Magyarországon 1999-ben. Ma már csak egy mobiltelefon méretű, szenzoros eszköz, amellyel az inzulinadagolás szabályozható az 1-es típusú cukorbetegeknél. Megemlítette, hogy a vármegyei kórházban inzulinpumpa centrum működik. A súlyos következményekkel, akár végtagamputációval is járó cukorbetegséget nagyon komolyan kell venni, mert szövődményeiben minden tizedik másodpercben meghal valaki a világban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában