Wass Albert műveiből

2024.02.26. 14:11

25 órán át tartott a felolvasás Nagykanizsán – fotógaléria

Wass Albert műveiből olvastak fel a résztvevők Nagykanizsán a Thúry György Hagyományőrző Kulturális és Sportegyesület szervezésében megtartott 25 órás felolvasó maratonon pénteken és szombaton.

Korosa Titanilla

A maratoni felolvasáson főként Wass Albert műveiből olvastak fel a résztvevők, a képen jobbra Vörös András

Fotó: Szakony Attila

Vörös Andrástól, a Thúry Vitézlő Oskola vezetőjétől megtudtuk, a szépirodalmi ünnepet Hegedűs Gergely álmodta meg 20 évvel ezelőtt, akkor országos kezdeményezésnek indult, de világszerte elterjedt sorozat lett. Azóta minden évben ebben az időszakban, február végén tartják meg. Idén összesen 58 helyszínen olvastak fel Wass Alberttől, illetve mellette más magyar íróktól, költőktől erre elhivatott közösségek tagjai.

– Mi Nagykanizsán 12. alkalommal veszünk részt a felolvasásban, 25 órán át helyt állunk Thúry Vitézlő Oskolában. A felolvasás pénteken este 6 órakor kezdődött – mondta el szombaton délután Vörös András. – Ez egy mini áldozatvállalás, mely nagyon jó élmény. Gondolok arra, hogy mikor az ember valamiben hiányt szenved, lehet ez alváshiány is, akkor felfokozott érzelmi állapotba kerül. Ilyenkor az olvasmányos élmények, beszélgetések még jobban, mélyebben hatnak, mint az átlagos hétköznapokban. A felolvasáson főként a magyarságtudattal megáldott írásokból merítkezünk, s így lélekben töltődve fejezhetjük be a 25 órás foglalkozást.

A rendezvényt egy kisebb mag vitte végig, mellettük többen is csatlakoztak, váltották egymást. Mindannyian gondoskodtak ételről, italról, ilyenkor magukból adnak mindannyian a közösség javára.

Ahogy elhangzott, számos élmény éri a résztvevőket a felolvasáson, a többség számára Wass Albert és írásai nem idegenek, ám – ahogy Vörös András elmesélte – volt olyan résztvevő néhány éve, aki itt találkozott az író műveivel először, és azt követően kezdte elolvasni könyveit. A következő felolvasásra pedig már előre készült s vitte kedvenccé vált olvasmányát.

– Úgy hiszem, sikerül hatást gyakorolnunk a kezdeményezéssel az erre fogékonyakra – tette hozzá. – Ez az áldozatvállalás arra is jó, hogy a médiában is szerepelünk, s többekhez eljut, hogy a magyar kultúra berkeiben vannak olyan jeles írók, költők, akik a lelki épülésünket szolgálják, a magyarságtudatunkat erősíthetik, s elégedettebb, boldogabb emberek lehetünk ezáltal hazánkban.

S a fentiek mellett e programmal az olvasást is népszerűsítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában