Miénk itt a tér

2024.01.11. 19:30

Új tér születik Zalaegerszegen - Kossuth tér

1998. augusztus 15-én vette fel Kossuth Lajos nevét Zalaegerszegen a Pontház előtti tér. A tér korábban Hamburger Jenő nevét viselte, akinek emlékét ott szobor is őrizte. A Hamburger-szobor 1993 áprilisában történt elszállítása után a tér nem kapott új elnevezést, „hozzácsatolták” a Széchenyi térhez.

Nagy Betti

Kossuth tér építése 1998 júliusában, Mészáros T. László fotója

Forrás: ZH-Archívum

Civil kezdeményezés indult el a városban egy Kossuth-szobor felállítására, amelynek helyeként az önkormányzat végül a Pontház előtti teret jelölte ki. Magyar Hajnalka a Zalai Hírlap 1998. augusztus elsejei számában a szobor alkotójával, Béres János szobrászművésszel készített riportot, ebből idézünk: „A mű pillanatnyilag az állami öntődében várja, hogy elnyerje bronzvalóságát, az evvel járó költségeket a város megelőlegezte a művésznek. Merthogy az a 3 millió, amibe a posztamens és a szobor kerül, még nem gyűlt össze hiánytalanul. – Kovács Attila építész barátommal határoztuk el, hogy tisztán polgári mecenatúrára alapozva hozunk létre egy szobrot, a szervezéshez, menedzseléshez Palotai Ferenctől kaptunk és kapunk sok segítséget – kezd a történetbe Béres János. – Látnivaló, hogy mára az állami mecenatúra minden formája kiüresedik, ez a modell már nem úgy működik, mint korábban. Én ezt tudomásul veszem. Úgy érzem, s amióta belefogtunk ebbe az akcióba azt is tapasztalom, hogy az emberek szívesen áldoznak olyan közcélra, ami maradandó esztétikai és morális értéket képvisel. Egy Kossuth-szobor létrehozása mindkét tartalmat felöleli, s nem csak azért fontos, mert éppen 150 éves évfordulója van a ’48-as forradalomnak. E szobor megvalósulásával Zalaegerszeg városában szimbolikus értelemben is létrejött egy szép történelmi ív, ami Deák Ferenc és Csány László szobra közé, a Széchenyi-dombormű mellé most befogadja Kossuth Lajost is.”

A Kossuth-szobrot és a körülötte újjászületett teret 1998-ban, az augusztus 20-ai ünnep alkalmával avatták fel.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában