Érdekes adatok a településről

2024.01.19. 14:30

Tovább csökken a lakosságszám Zalalövőn

Lassú ütemben, de folyamatosan csökken Zalalövő lakossága, ami főként abból adódik, hogy a születések száma továbbra is alatta marad az elhalálozásokénak. A 2024. január 12-i állapot szerint a város állandó lakóinak száma 2822 fő.

Gyuricza Ferenc

Minderről Gyarmati Antal polgármester beszélt lapunknak. Elmondta: 2023-ban 25 olyan gyermek jött világra, akiknek szülei zalalövői bejelentett lakcímmel rendelkeznek. Bár az utóbbi hat évben ez volt a legmagasabb születésszám, a mortalitási adatokhoz viszonyítva azonban még így is viszonylag alacsonynak tekinthető. Az elmúlt év során ugyanis 47 zalalövői lakos hunyt el, ez nagyságrendileg azonos a Covid-járvány alatti halálozások számával, hiszen 2020-ban 49, 2021-ben pedig 47 haláleset történt a városban. A mortalitások száma 2022-ben 35-re esett vissza, tavaly azonban újra jelentősen emelkedett.  

- A 25 zalalövői újszülött közül 17 volt a lány és nyolc a fiú – folytatta Gyarmati Antal. – A névadás során a szülők hat esetben éltek a két keresztnév választásának lehetőségével. További érdekesség, hogy 2023-ban csupán két lánygyermek kapta ugyanazt a keresztnevet, ám közöttük is volt némi különbség, az egyik család ugyanis a Zora, a másik a Zóra nevet választotta. Az újszülött gyermekek támogatásának megállapítása 2023. szeptember 27. naptól polgármesteri hatáskörbe került. Az elmúlt évben támogatottak száma 11 fő volt.

A polgármester a házasságkötések számának alakulásáról is beszélt. Mint mondotta, ezen a téren az utóbbi hat év legrosszabb adatát vezethették fel 2023-ban a statisztikába, tavaly ugyanis mindössze 10 esetben került sor házasságkötésre. A születendő gyermekekre tett alapi elismerő nyilatkozatok száma pedig öt volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában