Tárlat nyílt Nagykanizsán

2024.01.24. 17:30

Száztizenegy kép a Nimród Vadászújságtól - fotógalériával és videóval

Tavaly a 111. évfolyamába lépett Nimród Vadászújság hagyományteremtő jelleggel indította el saját kiállítás-sorozatát az újság illusztrátorainak és fotósainak alkotásaiból. A tárlat anyaga most a dél-zalai városba érkezett, kedden a Magyar Plakát Házban ünnepélyes keretek között mutatták be a természetfotókat.

Pásztor András

Száraz csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója, Cseresnyés Péter képviselő, Kovács Zoltán főszerkesztő és Balogh László polgármester a megnyitón

Fotó: Szakony Attila

A megnyitón elsőként Balogh László polgármester köszöntötte az érdeklődőket, aki úgy fogalmazott: ezek a fényképek történeteket mesélnek el a természet sokszínűségéről, ártatlan vadságáról és bizony a sebezhetőségéről is. Ezek a fényképek emlékművek, és ez a kiállítás a természet kincseinek leltárja. 

Emlékeztet bennünket arra, hogy az ember felelős a természetért, még akkor is - vagy főleg akkor - ha végzetes mértékben elszakadt tőle.

- A vadászok azonban még együtt élnek a természettel és ez igaz a természetfotósokra is - folytatta a polgármester. - A természetfotózás ugyanis nem a kattintásról szól. A kép valójában nem akkor készül el, amikor a fotográfus lenyomja a gombot, és nem is a gépben - hanem még korábban, a fotográfus elméjében, szívében és lelkében. Éppen ezért a jó természetfotó nem egy látványos pillanat puszta megörökítése, művi kimerevítése, hanem olyan többletjelentéssel bír, amelyet csak a csend mélyén fedezhetünk fel.

Fotó: Szakony Attila

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a vadászokhoz, a vadászathoz hasonlította a természetfotózást. Mint mondta: a természetfotósok is cserkelnek, olykor hosszú órákat, napokat várakoznak egy látványos vagy éppen bensőséges pillanat megörökítéséért.

- Vadászat ez a javából, ahol a fotó a trófea. Ki is kerül a falra, ahogyan illik, főleg, ha kapitális. Kitartás, tudás és szerencse, de legfőképpen a természet és a vad tisztelete kell hozzá, ahogyan magához a vadászathoz is - vont párhuzamot a képviselő.

Fotó: Szakony Attila

Ezután Kovács Zoltán, a Nimród Vadászújság főszerkesztője szólt a vándorkiállítás létrehozásának céljáról. Mint azt hangsúlyozta: szükséges közel hozni az emberekhez a vadászat lényegét, elmagyarázni, hogy nem önmagáért való ölésről, hanem tudatos vadgazdálkodásról, a természet rendjének fenntartásáról szól a vadászok élete.

- Érzésem szerint a jó természetfotós - a vadászhoz hasonlóan - mindenekelőtt türelmes - emelte ki a főszerkesztő. - A sikerhez persze szükséges a fizikai kondíció, a technikai tudás, a megfelelő helyismeret, a vad beható ismerete, de a legfontosabb talán mégiscsak a kitartás. Olyan erény ez, amelyben szűkölködik a mai világ. Mindenki siet, s enki sem tud várni, minden azonnal kell. A jó természetfotós azonban képes várakozni, mert tudja, hogy a türelmének meglesz a jutalma. Ez a kiállítás is annak bizonyítéka, hogy a szemlélődés, a várakozás előbb-utóbb megjutalmazza az embert.

Kovács Zoltán azt is elárulta: a vándorkiállítás jelenleg 111 fotót és illusztrációt tartalmaz, de hamarosan - ahogy az újság is belép a 112. évfolyamba - tovább bővítik a tárlat anyagát.

A kiállítás február végéig tekinthető meg a Magyar plakát Házban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában