Pincejárás

2024.01.21. 14:00

Négy helyszínen kóstolták meg az újborokat a Béci-hegyen

Négy helyszínen mintegy húsz bort kóstoltak azok a szőlőtermelők, akik szombaton részt vettek a Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete hagyományos Vince-napi pincejárásán. Az egész napos program a szőlővessző megáldásával kezdődött.

Gyuricza Ferenc

A pincejárás egyik helyszínén a tulajdonos Kozári Attila (elől, jobbra) pinot blanc bort kínál Somogyi Andrásnénak. A kép előterében balról Somogyi András

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az Aigner Géza plébános által elvégzett szertartásnak ezúttal a Béci-hegy, azon belül Bagladi Tibor ültetvénye adott helyet. A résztvevők – köztük a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai és a muravidéki Csentéről érkezett vendégek – innen továbbhaladva két további birtokot látogattak még meg, majd az egyesület tulajdonában lévő boronapincénél zárták a napot.  

– A Vince-napi szőlővessző szentelés és a hozzá kapcsolódó pincejárás nálunk legalább két évtizedes hagyomány már – mondta Somogyi András, a szervező egyesület elnöke. – Minden éven más-más dombhátat járunk végig, idén a Béci-hegy volt soron. Itt főleg szürkebarát és olaszrizling ültetvények találhatóak, de kóstoltunk királylánykát, pinot blanc-t és cserszegi fűszerest is.  

Somogyi András hozzátette: a 2023-as évjárat hektikusnak tűnik. Két hónapja, azaz Márton-napkor elégedettebbek voltak a termelők, most viszont úgy látják, kevésbé szépek a borok. Ennek ellenére bíznak abban, hogy a trend megfordul, s a borbírálatok idejére letisztulnak az italok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában