Helyi érték

2024.01.28. 14:30

Megmentenék Gálics István egykori műtermét

Megvásárolja az egyik legismertebb muravidéki magyar képzőművész, az 1997-ben elhunyt Gálics István egykori műtermét Lendva önkormányzata. A település szándéka szerint az épületben olyan bemutatóhelyet alakítanának ki, amely méltó módon őrizné a néhai grafikus örökségét.

Gyuricza Ferenc

Gálics István az egyik legismertebb muravidéki magyar képzőművész

Fotó: ZH Archívum

Gálics István egykori műterme a Fő utcán, a rendőrség helyi bázisával szemben található, jelenleg rendkívül romos állapotban. A művész halála óta az épületben semmilyen tevékenység nem zajlott, illetve annak állagmegóvására sem tettek kísérletet. Gálics István örökösei a település önkormányzatával folytatott egyeztetések során előzetes hozzájárulásukat adták a városi tulajdonba kerüléshez, ennek köszönhetően folyamatban van már az ingatlan értékbecslése. Az adásvételi szerződés megkötésére Magyar János polgármester szerint leghamarabb februárban kerülhet sor.

Gálics István egykori műterme Lendván, a Fő utcában 
Fotó: Gyuricza Ferenc

Az 1944-ben született Gálics István a leghíresebb szlovéniai grafikusok közé tartozott. Munkássága során szinte kizárólag fametszetekkel foglalkozott, ennek az ősi technikának az egyik legkiválóbb XX. századi mesterének tartották. Legismertebb alkotásai közé tartoznak a Fossziliák sorozat, valamint A nagy hegedű ciklus képei. A barátai által többnyire Öcsinek vagy Lepkének szólított képzőművész 1997-ben, 53 éves korában hunyt el. Emlékét őrzi többek közt a lendvai Galéria és Múzeumban látható rendkívül gazdag lepkegyűjteménye, illetve ugyancsak Lendván, az Alsó utca 15. szám alatt, a zsinagóga közelében található szülőháza falán még 2007-ben elhelyezett bronz kisplasztika, Victor Gojkovic alkotása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában