Közel másfélszáz oldalas kiadvány

2024.01.10. 15:21

Megjelent a szlovéniai magyarok évkönyve

A 2016-ban először alkalmazott új szerkesztési struktúra szerint, két fejezetre osztva jelent meg a szlovéniai magyarság idei évkönyve, a Naptár 2024. A Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet és a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet által közösen jegyzett, közel másfélszáz oldalas kiadvány ennek megfelelően továbbra is nélkülözi a szépirodalmi írásokat.

Gyuricza Ferenc

A Naptár 2024 címlapja

Fotó: Gyuricza Ferenc

Mindez azért érdekes, mert az 1960 óta rendszeresen megjelenő évkönyvnek hosszú ideig az egyik deklarált célja éppen az volt, hogy lehetőséget biztosítson muravidéki magyar szerzők számára verseik, novelláik publikálására. Miután azonban a muravidéki könyvkiadás jelentősen megerősödött, illetve több más kiadvány is ugyanezt a célt vállalta fel (részben vagy egészében), így a Naptár most már lassan egy évtizede kimondottan évkönyvi jelleget kap.  

A kötet első fejezete a klasszikus kalendáriumi tartalom mellett a szlovéniai magyarok hetilapja, a Népújság archívumára támaszkodva olyan képes összefoglalót közöl, ami a mögöttünk hagyott év fontosabb muravidéki eseményeit veszi számba, s a második fejezetben található írások többsége is évfordulókhoz kapcsolódik. A száz éve született költő, Vlaj Lajos munkásságáról a fiatal pályatárs, Halász Albert értekezik, míg a történész dr. Göncz László a 120 éve elhunyt Egyházasbükki Dervalics Kálmánról emlékezik meg, akit Alsólendva első krónikásaként ismerhetünk. A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet három évtizedes fennállásáról szóló összefoglalót az intézmény igazgatója, Soós Mihály készítette, s ide kapcsolódnak Kolosa Tanja, Kardos Bozi Endre és Stampah Mihály dobronaki kultúrképeket bemutató írásai is. Ábrahám Klaudia az egyik legkisebb goricskói (dombvidéki) település, Szerdahely 25 éves művelődési egyletének hagyományőrző tevékenységét ismerteti, s ugyancsak ő készített tartalmas, érdekfeszítő interjút a világutazó Szobocsán Gabriellával, míg a muravidéki mintagazdaság első aktív évének eredményeit Bojnec Elizabeta foglalta össze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában