Zaol podcast

2024.01.04. 11:30

Kivételes életút a hagyományok védelmében – vendégünk Csendesné Dolinay Margit pékmester

A szigetszentmiklósi születésű, ám néhány éve Nagykanizsán élő Csendesné Dolinay Margit munkásságával és szakmai alázatával példát mutat sokaknak.

Benedek Bálint

Csendesné Dolinay Margittal kivételes, vargabetűkkel gazdagon átszőtt életútjáról beszélgettünk

Fotó: Szakony Attila

A finom, precíz munkafolyamatokat édesanyjától tanulta el, nagyszüleitől pedig a paraszti gazdálkodás minden fortélyát. Férjével, Csendes Antallal Budapesten kezdték életüket, majd fiukat, Tamást támogatva Újszászra költöztek, hogy vízilabdás pályáját segítsék. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének alapító tagjaként, mint pékmester, kidolgozta társaival a pékdísz­munka-készítés alaptésztájának receptúráit, formai világát. Mindez tankönyvi formában is megjelent, amiből a mai napig oktatnak a szakiskolákban. Mindig alkotott, tésztából, fonálból, csipkéből, szalmából és csuhéból. Férjével együtt tagja lett a Szabadtűzi lovagrendnek, egy év után lovagi címet kaptak. Vizsgázott „étkek bírálójaként” segíti a lovagrend zsűrijének szakszerű munkáját. Több évtizedes alkotói munkássága elismeréseként számos szakmai díjat vehetett át.

Életútjáról, hitvallásáról, eredményeiről és arról az életszeretetről váltottunk szót, amit folyamatosan átad a következő generációnak. Kitartásával, elhivatottságával, a pékszakma iránti elkötelezettségével Csendesné Dolinay Margit kiemelkedőt alkotott. A kivételes, vargabetűkkel gazdagon átszőtt életútjáról beszélgettünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában