Elismeréseket is átadtak

2024.01.23. 14:00

Kitüntető figyelem jár a kultúra közvetítőinek

A nagykanizsai kulturális és közművelődési intézmények munkatársait köszöntötték hétfőn a magyar kultúra napján a HSMK színháztermében, ahol az Orff Ütőegyüttes adott nagysikerű koncertet.

Benedek Bálint

A díjazottak a politikusokkal, balról: Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Horváthné Szabó Judit Éva, Pulai Attila, Lukács Margit és Balogh László

Fotó: Szakony Attila

Az eseményt emelkedett pillanatok előzték meg, hiszen a Himnuszt a Nagykanizsai Város Vegyeskara közreműködésével énekelte el a közönség.

Ezt követően Balogh László polgármester állt színpadra, hogy köszöntse a kulturális és közművelődési intézmények dolgozóit és az érdeklődőket. Beszédében elmondta: a kultúra megóvva ágyaz be minket a természet vad körforgásába; vagy másként fogalmazva: otthont teremt számunkra a hideg és végtelen univerzumban.

– A magyar nemzetet jelképesen összetartó himnuszunk születésének ünnepén azon embereket és közösségeket köszöntjük, akik összetartják városunk kulturális intézményeit és ezáltal közös életünket – folytatta. – Az intézményeink formaadó és mozgató szerepe nélkülözhetetlen a kultúra nagy folyamában: becsatornázzák a sok széttartó energiát, színházzá változtatják a világot, restaurálják az ősi tárgyat és megőrzik a tradíciót. Nélkülük nem lenne forma, amely utat mutat és teret ad a káprázó képzeletnek, a teremtő akaratnak: vagyis az alkotásnak. Ezért kell megállni a magyar kultúra napján, hogy köszöntsük a kultúra otthonait, közösségeink tereit, és azokat az embereket, akik fenntartják a nyelv művelését, a könyvek szeretetét, a letűnt korok eszmeiségét, hogy megőrizzük azt a törékeny harmóniát, amely évszázadok óta a miénk.

Hozzátette: kitüntető figyelmünket azért kell rájuk szegeznünk a himnusz születésnapján, hogy tudatosítsuk, a mi dalaink, táncaink, nyelvünk és világlátásunk nélkül, a mi intézményeink és kultúraközvetítő közösségeink nélkül nem létezhet magyar kultúra.

Ezt követően teremtő és közvetítő munkájukat, melyet a magyar és a kanizsai kultúra szolgálatában hivatással végeznek, díjakkal jutalmazták. Elismerést vehetett át Cseresnyés Péter országgyűlési képviselőtől és Balogh Lászlótól Horváthné Szabó Judit Éva, a nagykanizsai HSMK ügyviteli és jogi asszisztense, Pulai Attila, a nagykanizsai Thúry György Múzeum restaurátora és Lukács Margit, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa.

Az est megkoronázásaként a Fekete Melinda Zsófia művészeti vezető által irányított Orff Ütőegyüttes lépett a színpadra. A főleg fiatalok alkotta zenekar új, magyar darabok mellett a korábbi évek népszerű átiratait játszotta el a közönségnek, amely ezt vastapssal jutalmazta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában