Szakmai gyakorlat

2024.01.18. 08:00

Horvát egyetemisták tanítottak Tótszerdahelyen

A múlt év végén egyhetes tanítási gyakorlatra érkeztek a tótszerdahelyi Zrínyi Katarina Horvát Általános Iskolába a Zadari Egyetem Pedagógiai Karának hallgatói, Dr. Smiljana Zrilić professzor asszony vezetésével.

Benedek Bálint

A tótszerdahelyiek és a zadariak ismét találkoztak az iskolai falai között. A gyerekek gyakorolhatták a horvát nyelvet

Forrás: ZH

A két intézmény közötti szakmai kapcsolat már 21 évre nyúlik vissza. A hét folyamán az egyetem hallgatói a tótszerdahelyi iskola horvát nyelvszakos pedagógusai segítségével betekinthettek a horvát nemzetiségi nyelvoktatásba. Ezenkívül részesei lehettek az ott folyó pedagógiai munkának, minden évfolyamon tanítottak, valamint felkészítették a 8. osztályos tanulókat a Zrínyi Katarina emlékünnepség megtartására. A két intézmény közötti partnerség nagy lehetőséget nyújt az iskola tanulói számára, mivel anyanyelven beszélő pedagógusoktól is hallatják a horvát nyelvet.

A pedagógus szociális kompetenciája címmel bázisintézményi program keretében horvát nyelvű szakmai előadást tartott az egyetem professzora. A meghirdetett programon nyolc környékbeli nevelési-oktatási intézmény pedagógusa vett részt. Az előadás célja volt bemutatni a pedagógusok szociális kompetenciáját, annak fontos szerepét, szükségességét és jelentőségét a nevelő-oktató munka során, gyakorlati példák, konkrét esetek bemutatásával, a mindennapokból kiemelt helyzetek ismertetésével. Az előadást követően az elhangzottak megbeszélésére, tapasztalatcserére került sor a meghívott pedagógusok és vendégek részvételével.

Az iskola jóvoltából a horvátországi vendégek egy egynapos rövid kirándulás keretében megismerhették a magyar főváros főbb nevezetességeit, majd búcsúvacsorával ünnepelték és zárták le a sikeres projekthetet. A rendezvény kitűnő hangulatáról, a Sumartonski lepi dečki tamburazenekar gondoskodott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában