Területi operatív program

2024.01.21. 15:30

Három fontos fejlesztési projekt Kerkaszentkirályon

A területi operatív program támogatásával három fejlesztési cél is megvalósult az elmúlt év folyamán Kerkaszentkirályon, ezek közös átadó ünnepségét tartották szombaton délelőtt a dél-zalai településen.

Gyuricza Ferenc

Bene Csaba (balról), Cseresnyés Péter és Pál Zoltán az interaktív kiállítás egyik részleténél

Fotó: Gyuricza Ferenc

A község margitmajori településrészének árvízvédelmét szolgáló gátrendszer kiépítése mintegy 175 millió forintba került, a részben ehhez a beruházáshoz kapcsolódó belterületi csapadékvíz elvezetés megoldására 76,6 forintot fordíthatott az önkormányzat, míg a Bázakerettyével közös Ízek-kalandok-élmények – a Mura régió komplex turisztikai fejlesztése projekt részeként közel 51,7 millió forintból egy interaktív kiállítás hozhattak létre a természetház 160 négyzetméteres, korábban kihasználatlan pincehelyiségeiben.    

Pál Zoltán polgármester köszöntőjében kiemelte: emlékezete szerint korábban még soha nem fordult elő, hogy egy éven belül három ilyen volumenű projektet valósíthattak volna meg. Hozzátette: az első két projekt a községben élők biztonságát, vagyonvédelmét szolgálja, míg az interaktív kiállítás a régió első ilyen jellegű, s eddig egyedülállónak tekinthető attrakciója, amely a Kerka-Mura régió természeti adottságait, az arra épülő turizmust mutatja be. Ez azért fontos, mert a község az idegenforgalomban látja a jövőbeni boldogulás egyik lehetőségét.

Az átadóünnepségen jelen volt Bene Csaba, a Zala vármegyei közgyűlés alelnöke és Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője is. Előbbi többek közt arról beszélt, hogy az árvízvédelem – amit a község önkormányzata mindig prioritásként kezelt – ezzel a beruházással még nem ért véget, hiszen a Béke utcát délről is meg kell védeni, de ehhez további forrásokra lesz szükség. Cseresnyés Péter pedig azon kormányzati programokat ismertette, amelyek a dél-zalai régió fejlesztését célozták meg. Ennek hamarosan folytatása is lesz, hiszen a Mátra és a Börzsöny mellett a Kerka-Mura térség a harmadik olyan tájegysége hazánknak, amelyre kiemelt aktív turisztikai fejlesztési program készül, s ezáltal akár újabb 10-15 milliárd forintnyi beruházás is megvalósulhat itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában