A tradíciók tisztelete

2024.01.31. 12:30

Fontosnak érzik a hagyományok ápolását Iharosban

Az elmúlt bő egy év folyamán számos hagyomány újjáélesztésének lehettek tanúi azok, akik a zalai vármegyehatárhoz közeli somogyi Iharos közéletét figyelemmel kísérték a betlehemes játéktól a maszkázáson vagy a májusfaállításon át a Márton-napi vigasságokig.

Benedek Bálint

Az idei Vince-napi szőlőszentelés pillanatai

Fotó: ZH

Idén januárban a hagyományok sora egy újabbal bővült, a Vince-napi szőlőmetszéssel és szőlőáldással. Utóbbi eseményt Horváth Vilmos borosgazda szőlőjében tartották az iharosi szőlőhegyen Vince-napkor. E jeles alkalmon jelen voltak a csurgói Csokonai Borlovagrend tagjai, melynek a házigazda egyedüli iharosi tagja. A borlovagrend vezetője Ilia Csaba, mint Magyarország egyetlen borpüspöke Horváth Vilmossal közösen metszett, majd a szőlőveszőket Kadlecsik Zoltán Iharosberényi evangélikus lelkész áldotta meg.

- A községben élő, illetve felelevenített tradíciók terén először a Hegedűs Jánosné vezette Hagyományőrző Hangulat Klub jeleskedett, ahogy a nevükben is szerepel, a hagyományok őrzése fontos számukra - mondta Horváth Győző polgármester. - Évek óta az egyik kiemelkedő eseményük novemberben a Márton-napi program, amelyen az Iharosi Kerekerdő Óvodával közös műsoruk után liba ételekkel kínálják a vendégeket. Emellett szerveztek több alkalommal hagyományos, kézi gabonaaratást nyáron, vagy májusfa-kitáncolást is.

A tavalyi maszkázás vidám csapata már az idei eseményre hangolódik
Fotó: ZH

Horváth Győző hozzátette: a további, ugyancsak hagyományőrző programok spontán civil kezdeményezésként kezdődtek. Szervezésükből kivette és kiveszi a részét a katolikus egyház egyik egyházközségi képviselője, de van benne helyi pedagógus is. Horváth Renáta, az önkormányzat közművelődési munkatársa, az Iharosi Három Juharfa Egyesület elnöke szintén sokat dolgozik. Önkéntes munkájuk nagyban hozzájárul a falu kulturális életének színessé tételéhez. Az egyesület céljai között kiemelt helyen szerepel, hogy aktívan támogassa az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezéseket, melyekhez hosszú távon a pályázati hátteret is biztosítani lehet így.

- Fontos, hogy Iharosban, ha van rá kedv és igény, minél szélesebb körben éltessük a hagyományokat - tette hozzá. - Bízom benne, hogy ez nemcsak egy fellángolás, hanem a többség gyökeret is verhet az iharosi közéletben. Már készülünk az idei húshagyókeddi maszkajárásra is, valamint a helyi Szent László Király Lovagrend férfi tagjai a májusfaállításra is április végén.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában