Az állatok ökológiája

2024.01.23. 11:24

Egyetemi kézikönyv zalai kötődésű szerzővel

Több mint tíz év gyűjtőmunkáját tartalmazza az Állatökológia című két kötetes egyetemi kézikönyv, amelynek szerzői közt találjuk a zalai indulású dr. Izsák Jánost.

Arany Horváth Zsuzsa

A kötet címlapja

A professzor lapunk érdeklődésére foglalta össze a kötet születését, amelyre Török Jánossal és Szentesi Árpáddal együtt vállalkozott.  
– Az ökológia, azaz környezettudománynak nevezhető diszciplina az utóbbi évtizedekben nyert polgárjogot világszerte az egyetemi természettudományi oktatásban.  A szakterület – állat- és növényökológia – mintegy másfél évszázados múltra tekint vissza.  Mondani sem kell, a növényi és állati ökológia összefonódik. Emellett az ökológia tudományának elválaszthatatlan kapcsolata van a környezet,  a természet védelmével és a napjainkban egyre nagyobb teret nyerő, a vallásos hittel kapcsolatos teremtésvédelemmel. Mindezek miatt korparancs az ökológia magas színvonalú egyetemi oktatása – hangsúlyozta Izsák János.

Ezt a célt szolgálja a három szerző által a nemzetközi szakirodalom alapján írt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) gondozásában most megjelent, közel 1000 oldalas, kétkötetes kézikönyv, Állatökológia címmel.

Tapasztalat szerint jól használható az ökológiai oktatásában az egyetemi tankönyvek mellett egy olyan kézikönyv, mely esettanulmányokkal, konkrét biológiai példákkal, ábrákkal egészíti ki a tananyagot és modellek kapcsán akár matematikai módszerek lehetséges alkalmazásába is bevezet.
A könyvben érvényesülnek a szerzők sok évtizedes oktatói tapasztalatai az ELTE Állatökológiai és Állatrendszertani Tanszékén. A megértést nagy számú színes kép, táblázat, grafikon segíti.

Izsák János, egyetemi tanár Zalaegerszeg szülötte, itt végezte középiskolai tanulmányait, később az ELTE oktatója lett.  Több mint 50 éves felsőoktatási múlttal rendelkezik. Jelenleg angol nyelvű biomatematikai monográfia és biomatematikai tankönyv megírásával foglalkozik. Ő teremtette meg többek közt a szombathelyi Tanárképző Főiskola Állattani Tanszékén és Növénytani Tanszékén a biológus tanári képzést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában