Pályaorientációs foglalkozás

2024.01.17. 07:30

Darázsgarázst készítettek a zalaszabari általános iskolások Nagykanizsán

Pályaorientációs gyakorlati foglalkozásokon vettek részt nemrégiben a zalaszabari Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda Sík Sándor Tagintézményének 7. és 8. osztályos tanulói Nagykanizsán.

Benedek Bálint

Fotó: ZH

A nyolcadikosok életében ez az év vízválasztó. Már ősszel elkezdődött az a folyamat, melynek része a jelentkezési lapok benyújtása, majd egy gyötrő várakozással teli időszak végén megkapják a visszajelzést, melyik középiskolába nyertek felvételt. Valójában már 7. osztályban elkezdődik ez a folyamat, ezért volt fontos, hogy a hetedikesek is részt vehessenek ezen a foglalkozáson. 

- Nyolcadikban aztán a beszélgetések már célirányosabbak - mondta Balogh Andrea, az intézmény tanára. - Évtizedekkel ezelőtt valamivel egyszerűbb volt ezt a döntést meghozni. Az utóbbi években annyi új képzés indult, hogy a választék megnehezíti a döntést. Talán a gyerekek is bizonytalanabbak a jövőjükkel kapcsolatban, ezért az olyan lehetőségek, amikor bepillanthatnak a foglalkozások életébe, fordulópont lehet számukra.

Hozzátette: még az ősz folyamán részt vettek a nyolcadikosok a Nagykanizsai Szakképzési Centrum által szervezett Pályaválasztási napon is a nagykanizsai Kanizsa Arénában. Az a néhány, ott eltöltött óra nagy élményt jelentett a tanulóknak. Sok információt is kaptak, de a közösen eltöltött idő, illetve hogy olyan dolgokat próbálhattak ki, amit máskor nem szintén az felejthetetlenné tette az eseményt. A centrum technikumjai számos lehetőséget felajánlottak a szakmák megismerésére a fiataloknak. A gyerekeket ismerve minden pedagógus kiválaszthatta a számukra megfelelő lehetőséget. 

- Ez a mi esetünkben egy gyakorlati foglalkozás volt, úgynevezett Darázs garázs készült a gyerekek keze alatt - folytatta. - A nagykanizsai Zsigmondy-technikum Petőfi utcai telephelyén az oktató, Csizmadia László egy kis beszélgetés után megmutatta, mennyi előkészített anyag, alkatrész vár felhasználásra. Egy ilyen klassz alkotás elkészítése bizony elég időigényes folyamat. Főleg az olyan gyerekeknek, akik közül sokan nem fogtak még kalapácsot a kezükben. Magam is kipróbáltam, nem könnyű egy szeget úgy beverni a fába, ahogy azt kellene. A folyamat minden részében kaptak segítséget, sokat faggatták az oktatót, nem volt egy perc nyugta sem.  A munkafolyamat a méretre vágott darabok összeállításával kezdődött. A szerszám használatát, a javítási lehetőségeket is megismerték a diákok. Segítséggel ugyan, de sikerült mindenkinek összeszögelni az építményt. Ez után következett a hátlap, majd a tető rögzítése. A lakberendezés és az elektromos páka segítségével készült felirat tette egyedivé a munkákat. Úgy tűnt, pillanatok alatt eltelt az idő, és nagyon jól éreztük magunkat. 

Balogh Andrea minden pályaválasztás előtt álló diák iskolájának javasolják, hogy használják ki az ilyen lehetőségeket. Ez is segítség lehet ahhoz, hogy megtalálják az útjukat a diákok, de mindenképpen jó élmény, melyre sokáig emlékezhetnek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában