Lucz Róbert nyerte az első feladatsort

2024.01.30. 11:03

Az egészségügyi szakképzési verseny vármegyei döntője a kórházban

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szervezésében a II. Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny vármegyei döntőjének ad otthont a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház skill laborja. Az oktatóegységben hétfőn, a döntő első napján a belgyógyászathoz és az ápolástanhoz kapcsolódóan végeztek szituációs feladatokat a diákok, míg szerdán gyakorlati ismereteiket az alapápolás-gondozás és az elsősegélynyújtási alapismeretek tárgykörében bizonyíthatják.

Antal Lívia

Belgyógyászat és ápolástan kategóriában Lucz Róbert, a zalaegerszegi Deák Ferenc Technikum tanulója nyerte a II. Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny vármegyei döntőjét. Felkészítő tanára: László Szilvia.

Fotó: Antal Lívia

A MESZK 2022-ben hirdette meg először az egészségügyi szakképzésben résztvevő fiatalok számára a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny elnevezésű tanulmányi versenyét. Célként a magyarországi egészségügyi középfokú szakképzés színvonalának további növelését, a szakképzésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok és felkészítő tanáraik eredményeinek elismerését, valamint a fiatalok pályaorientációjának segítését határozták meg.

A 2022/2023. tanévben 42 egészségügyi szakképzést folytató intézmény 634 tanulója jelentkezett az országos versenyre, míg 2023/2024-ben már 47 iskola 813 tanulója. Az interaktív versenyfordulót 733 versenyző töltötte ki, melynek eredménye alapján 438 versenyző jutott tovább a vármegyei döntőkbe.

Bognárné Laposa Ilona a MESZK képviseletében köszöntötte a döntős diákokat és tájékoztatta őket a verseny szabályairól
Fotó: Antal Lívia

A felmenő rendszerű megmérettetés második fordulója a vármegyei döntő, ahol szituációs feladat vár a résztvevőkre. A vármegyében „belgyógyászat és ápolástan”, valamint „alapápolás-gondozás és elsősegélynyújtási alapismeretek” tárgykörben adnak számot tudásukról a diákok. Mind a négy zalai középfokú egészségügyi oktatást nyújtó intézményt képviseli középdöntőbe jutott diák, így a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Zsigmondy Vilmos Technikuma, a keszthelyi Premontrei Szakgimnázium és Technikum, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Asbóth Sándor Technikuma és a zalaegerszegi Deák Ferenc Technikum tanulói közül kerülhet ki a győztes. Az első helyezett diák képviselheti majd vármegyénket az országos döntőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában