Magyar kultúra napi ünnepség Lendván

2024.01.23. 06:50

A tiszteletre méltó munkát jutalmazták

Minden kultúra addig él, ameddig egy közösség élteti, ugyanakkor minden közösség addig maradhat fenn közösségként, ameddig sajátos kultúráját megőrzi. Kelemen Gertrud, Magyarország lendvai főkonzulja mondta mindezt szombaton, a muravidéki városban megtartott magyar kultúra napi ünnepség részeként.

Gyuricza Ferenc

Molnár Ferencné (középen) Vida Törnar Judit, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet tanácsának elnöke, valamint Orbán Dusán, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke társaságában

Fotó: Gyuricza Ferenc

Kelemen Gertrud beszédében nemcsak arra hívta fel a figyelmet, hogy ezen a napon a magyarság világszerte megemlékezik a nemzet kulturális értékeiről, de méltatta a kicsiny létszámú, ám igen lelkes szlovéniai magyar közösség összmagyarságban betöltött szerepét, valamint azt a tiszteletre méltó munkát is, amellyel az itt élők az identitásuk megőrzéséhez, nemzettudatuk megmaradásához hozzájárulnak.  

- Legyenek mindannyian a fény őrzői, legyenek mindannyian a fény hintői – fejezte be szívhez szóló ajánlásával köszöntőjét a főkonzul, akinek tavalyi kinevezése után ez volt az első szereplése nagyobb nyilvánosság előtt. 

A Városi Színház- és Hangversenyteremben megtartott rendezvényen került sor a muravidéki magyar közösség legrangosabb elismerésének számító Zala György-díjak átadására is. Nívódíjat ezúttal ketten kaptak, a népi hímzések magas szintű elsajátításáért és oktatásáért Fehér Andrea, míg a magyar kultúra több évtizedes lelkes műveléséért és szervezéséért Szomi Helena Ilona. Utóbbi betegsége miatt személyesen nem tudott jelen lenni az ünnepségen. Életműdíjban Göntér Endre képzőművész, kulturális különdíjban a muravidéki magyar lét filmes dokumentálásáért a magyarországi származású, ám jelenleg Pártosfalván élő Gál Anasztázia részesült, míg elismerő oklevelet a magyar népdalkincs több évtizedes magas szintű tanításáért a csesztregi Molnár Ferencné Göncz Ilona vehetett át, aki több muravidéki népdalkörnek is szakmai vezetője. 

A program zárásaként ünnepi gálaműsort a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskola néptáncosai adtak, kíséretüket Németh Dénes és zenekara biztosította.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában