Hagyományápoló (toll)fosztóképző Botfán

2024.01.21. 20:00

A régi falusi munka ma vidám mulatság, amire barátokat is hívnak

Jó szokásukhoz híven szombaton délután tollfosztással indították az évadot közösségi házukban a botfai Őszirózsák. A városrészi nyugdíjasklub tagjai első alkalommal 2001. január 9-én ülték körül az asztalokat, hogy a liba- és a kacsatollról vánkosba, dunyhába való puha-pihét tépkedjenek.

Fincza Zsuzsa

2001-ben tartottak először Botfán tollfosztót, azóta hagyománnyá vált a hagyományápolás a városrészben

Fotó: Fincza Zsuzsa

Akkor a Bucsutai Pávakört hívták vendégnek, a tollat a gutorföldi Fercsák Lászlóné Karolától kapták. Azóta több testvéregyesület népét "megtanították" a régi falusi munkára, ezúttal a csácsi Évgyűrűk klub tagjait invitálták a vidám találkozóra. A tollért már nem kellett kimozdulniuk a Válicka-patak völgyéből, úgy látszik, Botfán kezd újból divatba jönni a liba- és kacsatartás, ezúttal Szaller Istvánné Ilonka és Takács Józsefné Marika púpozta halomra az asztalokat fosztanivaló tollal.

A férfiaknak sem derogált a tollfosztás: kipróbálta az állítólag könnyű női kezet kívánó munkát dr. Kocsis Gyula is, mellette jobbról Vidovicsné Bene Erzsébet, a nyugdíjasklubok zalai közösségének elnökhelyettese, balról Inkovics Gábor, a Zalaegerszegi Televízió operatőre és Takács Józsefné Marika, aki 6 libát és 20 kacsát tart, s szívesen adott a tollukból, mögöttük Salamon Gyuláné Erzsi, aki fosztott tollat gyűjtötte be
Fotó: Fincza Zsuzsa

– Amellett, hogy részt veszünk a városi és városrészi rendezvényeken, saját programokat is szervezünk, amelyre meghívjuk a barátainkat. Klubunk egyik legfontosabb törekvése, hogy ápoljuk és továbbadjuk a népi hagyományokat, szokásokat, a régi falusi közösségi munkákat. A sort az idén is a tollfosztóval kezdtük, húshagyó kedden fánksütéssel folytatjuk, később a rétesfesztivállal és a Márton nappal megkoronázzuk, s a karácsonyi Szent Család várással zárjuk az évet. A népi étek a tollfosztón sem maradt le a palettáról, uzsonnára két főszakácsunk, Dömötör Józsefné Éva és Salamon Gyula füstöltcsülkös babgulyát főzött – tájékoztatta lapunkat Németh Szilveszterné Ildi, az Őszirózsa Nyugdíjasklub vezetője.

A babgulyást Dömötör Józsefné Éva és Salamon Gyula főzte
Fotó: Fincza Zsuzsa

– Hagyományápoló, ugyanakkor új értéket teremtő és egyúttal csapatépítő tréningekkel is felérnek a botfai rendezvények, melyek nyitánya minden évben a nyugdíjasok tollfosztója és húshagyó kedden a maskarás fánksütése. Az Összefogás Botfáért Egyesület is készülődik már: március 15. méltó megünneplésének terveit szövögeti – árulta el Gecse Péter, alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője.

Nem hagyná ki botfai tollfosztót Balaicz Zoltán polgármester sem. Mellette jobbról Gecse Péter, balról Dömötör Józsefné aki a babgulyás megkóstolására igyekszik rábírni, előtte Németh Károlyné, Zalai Árpádné és Tamás Endréné a fosztóképző csácsi résztvevői
Fotó: Fincza Zsuzsa

Ki nem hagyná a botfai tollfosztót Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere sem, ami nem is csoda, hiszen 2005-től minden évben alaposan feltöltődhetett energiával az Őszirózsák jó hangulatú találkozóin. 

– Kezdő városházi tanoncként még dr. Gyimesi Endre polgármesterrel érkeztem, később alpolgármesterként is örömmel jöttem, manapság pedig nagy megtiszteltetés számomra, hogy polgármesterként is hívnak és mint barátjukat fogadnak – fogalmazott Balaicz Zoltán, aki elárulta, hogy a városi rendezvények nyitányaként a hagyományoknak megfelelően fergeteges farsangi felvonulásra számíthatnak a zalaegerszegiek.

Míg a nők dolgoztak, a férfiak a kártyázásban jeleskedtek. A képen Nemesi Csaba, Horváth Károly, Kovács György és Takács Dezső
Fotó: Fincza Zsuzsa

Dr. Kocsis Gyula, a Nyugdíjasklubok és Idősek Életet az Éveknek Országos Szövetségének zalai vezetője, az országos szövetség alelnöke nemcsak örömmel vett részt a találkozón, hanem a munkába is belekóstolt.

– A botfai Őszirózsa közösségünk egyik legaktívabb csapata – dicsérte vendéglátóit dr. Kocsis Gyula, hozzátéve, hogy városi és megyei szinten sincs szégyenkezni valójuk, a soraikba tartozó 16 klubbal és közel 3 ezer taggal a zalaiak az 5.-ek az országos szervezettségi listán. Népszerű programjaik sok nyugdíjast megmozgatnak, s külön öröm, hogy a közösségek között is egyre jobb a kapcsolat.

A "törzstollfosztó" trió - (b-j) Simon Kálmánné Melinda, Mrakovics Miklósné Marika és Szaller Istvánné Ilonka, akit felköszöntöttek a 85. születésnapján
Fotó: Fincza Zsuzsa

A tollfosztó kedves színfoltjaként 85. születésnapján felköszöntötték Szaller Istvánnét, a klub alapító tagját, aki napjainkban is segíti a közösség munkáját. Amint a fosztani való toll elvásott, asztalra került a híres babgulyás, amiben, ahogy mondani szokták: megállt a kanál (olyan sűrű volt a sok hústól), borban sem szűkölködtek, végül a programot nótázással zárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában