Helyi érték

2024.01.23. 15:00

"A műveltség többféle lehet, de a kultúra egy"

A Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének a magyar kultúra napján Helyi érték címmel nyílt gyűjteményes kiállítása hétfőn a HSMK Ősze-galériájában.

Benedek Bálint

A Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének a magyar kultúra napján Helyi érték címmel nyílt gyűjteményes kiállítása hétfőn a HSMK Ősze-galériájában

Fotó: Szakony Attila

Az esemény felvezetőjében elhangzott: az egyesület 1995-ben alakult, pár év kihagyás után 2015-ben ismét aktív szerepet vállalt Nagykanizsa életében. A szervezet alapvető célul tűzte ki az egyesület volt és jelenlegi tagjainak, nagykanizsai és helyi kötődésű képző- és iparművészeinek bemutatását, népszerűsítését. Ez a tárlat is ezt a nemes célt hivatott támogatni. A Helyi érték címben tükröződik a szándék és az akarat, hogy rávilágítsanak arra az alkotóművészeti kincsre, kulturális többletre, ami egy karnyújtásnyira van a nagykanizsaiaktól.

Az alkotásokat nézi a közönség a Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének tárlatán
Fotó: Szakony Attila

Ezt követően Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője szólt az ünneplőkhöz. Elmondta: Kölcsey Ferenc egy olyan korszak ikonja volt, amikor nemcsak a szavak, de a gondolatok és az érzések is örökéletűvé váltak. Az ő művei, legyen az a Himnusz vagy más alkotásai, a magyar nyelv gazdagságát tükrözik, és mindannyiunk számára példát mutatnak arra, hogyan lehet a kultúránkban gyökerezni, miközben az újat is teremtjük úgy, hogy az a mi kultúránk keretei között maradjon.

Résztvevők a Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének kiállításának megnyitóján
Fotó: Szakony Attila

– A mi helyi művészeink, alkotóink azok, akik belőlünk táplálkozva végzik alkotó tevékenységüket, megjelenítve érzéseinket, észleléseinket, a világról alkotott, a múltban gyökerező és abból táplálkozó véleményünket – folytatta. – Ők mutatnak meg bennünket a külvilágnak, közvetítik mindazt, amit a világról gondolunk, amit abból értékesnek és szépnek találunk. Hiszem, hogy egy-egy ilyen kiállítás, bemutatkozási lehetőség megadja mindazt a biztatást, amire nekik és nekünk is szükségünk van értékeink általuk való közvetítésének folytatására.

Ezt követően Balogh László polgármester osztotta meg gondolatait. Kiemelte: a kanizsai képző- és iparművészek ezt a Pannon világot szeretik, ebbe nőttek bele vagy ez az otthonuk, ennek alkotó, mégis személyes részesei.

Balogh László polgármester (balról a 3.) a Helyi érték című kiállítás megnyitóján 
Fotó: Szakony Attila

– Olykor nehéz alkotások és üzenetek, formabontó alakzatok, mélyen elgondolkodtató intenciók néznek vissza ránk a műveikről, de akkor is ismerősek, lélek-téglaként beépíthetőek szellemi építményünkbe, mert itt szeretnének virágozni és értékként gazdagítani – fogalmazott. – Nagykanizsai művészeink a valóság sokféle tárházát nyújtják, ám mégis oszthatatlan egység, mert a mieink, kanizsaiak, akik a világ ki- és belélegzését velünk együtt érzékelik. Mi itt vagyunk otthon, ezt üzenik közös kiállásukkal. Ezért is fontos, hogy a minket legközvetlenebbül érzékenyítő művészeinket külön örömmel köszöntsük, hiszen a műveltség többféle lehet, de a kultúra egy.

A kulturális programban a nagykanizsai Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI tanáraiból álló AMS Trió lépett fel. A tárlat február 15-ig látogatható. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában