Városi megemlékezés Letenyén

2024.01.14. 16:56

A küzdelmük eleve kudarcra volt ítélve

Letenyén szombaton este a Nagyboldogasszony templomban tartott szentmisével kezdődött a doni áttörés áldozatai, valamint a II. világháború során életüket vesztett személyek tiszteletére szervezett városi megemlékezés. Az istentiszteletet Aigner Géza plébános vezette.

Gyuricza Ferenc

Farkas Szilárd polgármester beszédet mond Letenyén, a II. világháborús emlékműnél. Mögötte Aigner Géza plébános

Fotó: Gyuricza Ferenc

A program a II. világháborús emlékműnél folytatódott, ahol Farkas Szilárd polgármester mondott beszédet. Kitért arra, hogy talán nincs olyan család Magyarországon, de Letenyén sem, amely ne veszített volna el egy nagyapát, apát, fiút, testvért, vagy egy közeli barátot a történelem nemzetet próbáló háborújában, esetleg ne gyászolná a harcokban elesett, ártatlanul kivégeztetett, áldozatul esett hozzátartozóját.  

- A nagykanizsai 9. könnyű hadosztály 17. és 47. gyalogezredét, köztük több száz letenyei és járásbéli honvédet 1942. április végén vezényelték az orosz frontra. Június végéig főleg a védelmi vonalak kiépítésén dolgoztak. Június 28-án, Tim, Barkovna és Sofiewka térségében estek át a tűzkeresztségen – idézte fel a polgármester a letenyei honvédekkel kapcsolatos eseményeket, majd ugyanezzel a részletességgel ismertette a keleti fronton történteket, beleértve a magyarok tragédiájához vezető szovjet offenzíva megkezdését is, amely kapcsán így fogalmazott: az elviselhetetlen, mínusz 35-40 fokos hideg ellenére a honvédek hősiesen próbáltak ellenállni, de megfelelő elhárító fegyverek hiányában, a páncélosok elleni, szinte puszta kézzel való küzdelem eleve kudarcra volt ítélve.  

Farkas Szilárd szólt arról is, hogy a II. világháború után a magyar társadalom a gyászt hivatalosan nem beszélhette ki, a tragédiáról hallgatni kellett. A hadsereg megsemmisülése tabu témának számított, s bár közvélemény nem feledte a doni veszteséget, valójában csak a ’90-es évektől jelentek meg ezt a tragédiát tárgyaló könyvek, s ekkor kezdtek el országszerte emlékműveket állítani a messzi távolban nyugvó hősöknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában