A történész tollából

2024.01.06. 12:00

110 éve született Kaposvár olimpiai bajnoka

Kaposvár szülötte, nagy büszkesége, olimpiai bajnoka, Csik Ferenc 110 esztendeje – 1913. december 12-én – született. Érdemes megemlékezni tartalmas, bár rövid életéről.

Zaol.hu

Csik Ferencet (középen) ünneplik Berlinben, győzelmét követően

Fotó: ZH

Sajnos nem adatott könnyű élet neki: édesapját csecsemőként elvesztette (eredeti neve Lengvári Ferenc), a nagybátyja fogadta örökbe. Kaposváron született, de édesanyja és a három testvér a nagybácsihoz költözött Keszthelyre 1924-ben, ahol édesanyja trafikot vezetett. Csik Ferenc a diákéveit a Balaton fővárosában töltötte, a premontrei gimnázium diákja lett. Az úszás mesterségét is Keszthelyen sajátította el, Laky Károly vezette edzéseit. A keszthelyi évek után Pestre került orvostanhallgatónak és a BEAC-ban folytatta az úszást, trénere Bárány István, majd Vértesy József lett. Már a párizsi Grand Pix-en aranyérmes lett 1934-ben, számos elismerést begyűjtött és jött az 1936. augusztus 9-ei gyorsúszás döntő Berlinben, amikor is 100 méter gyorson 57,5 másodperces eredménnyel nyert és világbajnok lett. „Keszthelyen pedig ezen a napon mindenkinek jókedve volt. Az olimpiai dicsőség fényének ragyogása ma lobogott fel igazán a Balaton fővárosában. Ezen a napon mindenki úgy érezte, hogy egy kis része van Csik Ferenc olimpiai bajnokságában. Az ő hazaérkezésével fellángolt Keszthelyen az egymás iránti szeretet, megértés, megbecsülés, - a hála és a büszkeség olimpiai fáklyája is” – írta az egyik tudósító Keszthelyről 1936. augusztus 30-án, Csik hazatérését követően. Ekkoriban – méltán – a legnépszerűbb sportoló lett, szülővárosában szobrot avattak tiszteletére. 1938-ig versenyzett, majd sportorvosként folytatta pályafutását és a magyar válogatott kapitányi posztját is betöltötte. Példamutató családapaként élt, az élet mégis tragikus sorsot szánt neki: 1945. március 29-én katonaorvosként teljesített szolgálatot, amikor Sopronban egy légitámadás során elhunyt. Végső nyugalomra Keszthelyen helyezték, ahol síremlékét a kaposvári szobor mintájára készítették el. Sétányok, utcák, emléktáblák és emlékverseny is őrzi a berlini olimpikon szép hírnevét. Születésének 70. évfordulóján bekerült a floridai Úszó Hírességek Csarnokába (International Swimming Hall of Fame). Rövid élet adatott neki, de kétségtelen, hogy teljesítményével világhírűvé vált. Kevésbé ismert, hogy sportról alkotott véleményét sokszor írásba öntötte, az egyik ilyen fontos alapvetése, hogy a sport tartást, ambíciót ad, leköti a felesleges energiákat, jó irányba tereli a fiatalságot, a kemény edzések nemcsak a testet, hanem a lelket is trenírozzák. S hogy mindez miért is fontos: „A nemzet jövője a jövő nemzedéke. Egészséges ifjúsággal mienk a jövő” – fogalmazott Csik Ferenc. Ezen gondolata ma is iránymutató lehet!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában