Ez történt

2023.12.05. 17:00

Térségi híreink röviden

Zaol.hu

A Mézek napja megnyitóján a Göcseji Szegek néptáncosai adtak műsort

Fotó: Arany Gábor

Óvodások és szüleik is serénykedtek a Ranolder-iskolában

Leendő elsősöknek és szüleiknek szerveztek adventi koszorúkötést a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában, hangolódva a karácsonyt megelőző várakozás heteire. Őry Gábor igazgató úgy fogalmazott, ezúttal nem klasszikus nyílt nappal várták az érdeklődőket, hanem a beszélgetést, ismerkedést összekötötték a kézműveskedéssel. A program kezdetén a direktor bemutatta az intézményt, majd Mokos János, a Fő téri templom káplánja az adventről beszélt a családoknak, a negyedikesek pedig rövid műsorral hangolták a közelgő ünnepre a résztvevőket. Ezt követőn a családok, beszélgetés közben megköthették az adventi koszorújukat. A délutáni programon mintegy negyvenen vettek részt. Ezen a napon nemcsak az ovisok és szüleik kötöttek adventi koszorút az iskolában, hanem minden osztály elkészítette a sajátját, méghozzá a szülőkkel közösen. Sokan hoztak hozzá alapanyagot is, így igazi közösségi délután kerekedett.

 

Kisfakoson is befejeződött az útfelújítás

Nagykanizsán a kisfakosi városrészben is elkészült a Damjanich utca aszfaltozása, a bruttó 22.3 millió forintos beruházás keretében 880 méter hosszúságban és 3 méter szélességben került új burkolat az útszakaszra. Mint arról Szabó Szilárd, a terület önkormányzati képviselője beszámolt: az utca mindkét oldalán lakóingatlanok találhatók, ezért is volt fontos a felújítás, hiszen az itt élők nap mint nap közlekednek a szakaszon. A felújított szakasz zúzottkő alapréteggel rendelkezett, a padkák is zúzottkővel voltak kiépítve, ennek ellenére az útszakasz nagyon elhasználódott, hangsúlyozta a képviselő, aki örömét fejezte ki, hogy az 588 millió forintos kormányzati támogatás terhére sikerült végre megoldani ezt a problémát. Azért, hogy a most felújított útszakaszt sokáig tudják használni az itt élők, fontos lenne megoldani a vízelvezetést is, ennek mikéntjéről további egyeztetéseket kezdeményezek a VIA Kanizsa Városüzemeltető Zrt-vel, szögezte le Szabó Szilárd.

 

Savanyú káposztából és répából főztek finomságokat Zalaegerszegen

A káposztasavanyításról pár héttel ezelőtt az Apáczai ÁMK-ban megrendezett és sikert aratott bemutató folytatására kaptak meghívást az egerszegi Vásárcsarnokba a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesületének tagjai. A szombat délelőtti programban jótékonysági főzést tartottak, és mint a civil szervezet vezetője, Tóth Ágnes elmondta, a 60 literes üstben rotyogó savanyú káposzta mellé húszliteres fazékban tejfölös savanyú répát is főztek. A bevétellel a hagyományőrző rendezvényeiket támogatják. Legközelebb a száraztészta-készítés rejtelmeibe merülnek el az alibánfai Nemzedékek Összefogása Egyesülettel közös programon. Jövőre a farsang idején pedig a Pannon Egyetemen mutatják be, miként készül a fánk, sorolta Tóth Ágnes.

 

Édes napot tartottak Zalaegerszegen

Minden a mézről, a méhekről szólt a Göcseji Tudásközpont szombati programján, ezzel folytatva a Kárpát-medencei mézfesztivál hagyományát. A rendezvény nyitányaként Balaicz Zoltán polgármester mondott köszöntőt, a hangulatot pedig a Göcseji Szegek néptáncosainak produkciója alapozta meg. Az intézmény vezetője, Sümeginé Horváth Anita arról számolt be, hogy a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete, valamint a Göcseji Kézműves Egyesülettel közösen rendezték meg a Méz napja, minden, ami méz nevű programot. Tarsoly Tibor, a kétszáz tagot tömörítő, 17 ezer méhcsaládot gondozó söjtöri méhészegyesület vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy sok hamis vagy hamisított méz érkezik a határon túlró. Az első kategória a Kínából importált termékekre jellemző. Ráadásul ezt gyakran az Ukrajnából behozott, egyébként megfelelőnek mondható minőségű, de nagyon olcsó mézhez keverik, s még jobban letörik az árakat, amivel a magyar minőségi termékek nem tudják tartani a versenyt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában