A jövő év vízválasztó lehet a méhészek számára

2023.12.02. 18:30

Édes napot tartottak kóstolókkal, eladásokkal és előadásokkal

Minden a mézről, a méhekről szólt a Göcseji Tudásközpont szombati programján, ezzel kvázi folytatva a Kárpát-medencei mézfesztivál hagyományát.

Arany Gábor

A Mézek napja megnyitóján a Göcseji Szegek néptáncosai adtak műsort

Fotó: A szerző

Az intézmény vezetője, Sümeginé Horváth Anita érdeklődésünkre arról számolt be, hogy a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete, valamint a Göcseji Kézműves Egyesülettel közösen rendezték meg a Méz napja, minden, ami méz nevű programot.
Kiemelten fontos szerepet töltenek be életünkben a méhek és a méz is, ezt kívánjuk bemutatni, mondta. A különböző méhészeti termékek mellett kézműves foglalkozásokat kínálunk az érdeklődőknek, és több szakmai előadás is elhangzik. Egyebek mellett a méhészetre épülő turizmusról, a méz szerepéről a korszerű táplálkozásban és még arról is, mit kell tudni a mázhamisításról, a hamisított mézről, tette hozzá.

Ez utóbbi nem kis gondot okoz a hazai méhésztársadalomnak. Erről már Tarsoly Tibor, a kétszáz tagot tömörítő, 17 ezer méhcsaládot gondozó söjtöri méhészegyesület vezetője beszélt. Sok hamis, vagy hamisított méz érkezik a határon túlról, szögezte le. Az első kategória a Kínából importált termékekre jellemző. Ráadásul ezt gyakran az Ukrajnából behozott, egyébként megfelelőnek mondható minőségű, de nagyon olcsó mézhez keverve még jobban letörik az árakat, amivel a magyar minőségi termékek nem tudják tartani a versenyt. Ezt a problémát állami, illetve uniós szinten kellene megoldani, mondta. 
Arról is szólt, hogy az idei termés közepesre sikeredett az elmúlt évhez viszonyítva, amikor az akác különösen jól sikerült. Sajnos az import mézek miatt eladási nehézségekkel küzdenek a méhészek, beragadtak a készleteik, ezért fontos minden fórum, ahol bemutatják a termékeiket, emelte ki.
Az elmúlt év drágulásai a termelési költségekben megjelentek, de az eladási árakban ezt nem lehetett érvényesíteni, fűzte hozzá. A jövő esztendő vízválasztó lesz a méhészek számára, ugyanis ha marad a jelen helyzet, akkor sokan abbahagyják. Ez nemcsak azért gond, mert nem lesz magyar méz, de nem lesznek méhek sem, pedig ezek alapvető fontosságúak az élelmiszer-termelésben, hiszen ők porozzák be a növények 70-80 százalékát, mutatott rá az elnök.
A rendezvény nyitányaként Balaicz Zoltán polgármester mondott köszöntőt, a hangulatot pedig a Göcseji Szegek néptáncosainak produkciója alapozta meg. 

Az érdeklődők tíz standon válogathattak mézes termékek között, kellette magát az áfonyás, chilis, barackpálinkás mézzel töltött üvegek között.
A bodzás akácmézre Bakonyi Norbert kínálatában találtunk rá. Mint a termelő elárulta, ez a finomság a két növény kedvező tulajdonságait, hatásait ötvözi, és kipróbálásra ajánlotta a fahéjas repcemézet, ami például magas vérnyomásra és gyomorkíméletre is alkalmas, és különösen jótékony az egészségre, a nyers virágpor, persze nem a pollenallergiások számára. Arról is szólt Bakonyi Norbert, hogy 2010-ben kezdett el méhészkedni a munkája mellett, az teremt stabil bevételt, ez pedig a másod-harmad-negyed-ötöd állása, magyarázta mosolyogva. Azok közé tartozik, aki állandó vevőkört alakított ki az évek során, így nem kell piacozni, mert az már nem férne bele az idejébe, tette hozzá.
 

Sokféle termékkel várták az érdeklődőket. Képünk előterében az alsónemesapáti Németh Méhészet méhviaszból készült portékái láthatók
Fotó: A szerző


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában