Minden, amit a génekről tudni kell

2023.12.15. 10:04

Téli laborgyakorlatok a Kölcsey-gimnáziumban

Géntechnológiai napokat tartott ezen a héten a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban az iskola biológiatanára és laborvezetője, Boncz Dániel. A diákok körében egyre népszerűbb órán kívüli foglalkozásokra ezúttal hatvanan jelentkeztek.

Mozsár Eszter

A decemberi géntechnológiai labornapok népszerűek, idén mintegy hatvan diák vett részt a programon.

Fotó: Pezzetta Umberto

A modern, felszerelt laborban egy tűt sem lehetett volna leejteni. A 11-12. évfolyamos diákok a tanáruk és az önként feladatot vállaló fiatalok által készített munkafüzeteket töltötték ki egy-egy előadás után. Ott jártunkkor Szűcs Panna 12. B. osztályos tanuló a génmutáció rejtelmeibe vezette be tanulótársait. A mutáció az evolúció egyik mozgatórugója, a génvariációk több millió vagy milliárd év alatt új fajok keletkezéséhez vezethetnek, tudtuk meg. A diákok megismerték a testi és az ivarsejteket érintő öröklődő mutációkat: az első felel többek között a daganatos betegségekért, míg a másik az ivarsejtek mutációja, amivel új típusú élőlények keletkezhetnek.

Fenyősi Ágoston 11. L. osztályos tanuló édesapja nyomdokaiba szeretne lépni, ő is aneszteziológusnak készül. Az idei tanévben kezdett el Boncz tanár úr fakultációjára és szakköreire járni. Előadásában Hershey és Chase kísérletéről értekezik.

- Ez a kísérlet arról szól, hogy egy baktériumot megfertőznek különböző izotópokkal megjelölt vírusokkal. Ez a kísérlet arra világít rá, hogy a vírusok örökítőanyaga nem a fehérjeburokban, hanem a DNS-ükben helyezkedik el – fejtette ki Ágoston.

Ugyancsak izgalmas témákról szólt a többi foglalkozás is. Az első nap a természettudományos munkaközösség vezetője mesterkurzusának programjába illeszkedő génkifejeződésről (génexpresszió) esett szó. A szeptemberben indult mesterkurzuson a biológia fakultációsokkal és az érdeklődő diákokkal magas szintű, OKTV-s és emelt szintű feladatokat oldanak meg. Ennek a programnak része a decemberi labormunka, amikor a biokémiát, a molekuláris genetikát nézik át. Ezek a fiatalok már szó szerint az egyetemekre készülnek, olyan ismereteket tanulnak, amik nem szerepelnek a törzsanyagban, mint például a génszerkesztés, a CRISPR-módszer (kriszpör-módszer), a magasabb szintű kísérletek vagy éppen a Covid-járvány idején használt PCR-tesztek működése. Megtanulják emellett a DNS-szekvenálás elvi alapjait, melynek segítségével szinte bárki megismerheti egy összetett laborvizsgálat során saját DNS-állományát.

Boncz Dániel és Szűcs Anna, aki a génmutációkról tartott előadást társainak. 
Fotó: Pezzetta Umberto

- Ezúttal nem én vagyok a főszereplő, hanem a gyerekek, ők az előadók. A feladatokkal és az előadásokra való készüléssel arra hívom fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban miként javult a molekuláris biológia, genetika technológiája, olcsóbb és jobb lett sok vizsgálati feltétel – mondta Boncz Dániel.

Az elméleti rész mellett természetesen volt gyakorlat, így például kromatográfiás eljárással spenótból színanyagokat vontak ki, s szűrőpapír segítségével szétválasztották a levelekben lévő színanyagokat sárga és zöld sávokra. Ez az eljárás a keverékek szétválasztására alkalmas.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában