Lángra lobbant az első gyertya Hévízen is

2023.12.06. 10:00

Kiss László esperes: Mi is tanulhatunk az Ószövetség embereitől

Új helyszínen, a Zenepavilonnál lobbant lángra az első gyertya Hévíz adventi koszorúján. Kiss László esperes-plébános kiemelte, úgy kell élnünk, hogy majd megállhassunk Isten ítélőszéke előtt.

Péter B. Árpád

A hit gyertyáját Kiss László és Papp Gábor gyújtotta meg a város adventi koszorúján (Fotó: ZH)

László atya úgy fogalmazott: az advent a latin Adventus Domini kifejezésből ered, és az Úr eljövetelét jelenti, amelyet nagyon vártak már az akkor élt emberek kétezer évvel ezelőtt. Mint mondta, az adventnek kettős tartalma van.

„Egyrészt visszaemlékezünk arra az időre, amikor a zsidók várták a Megváltót, és ekkor hangzottak el a prófétai jövendölések a Messiásról”, emellett ez az időszak arra is utal: várjuk Jézus Krisztus második eljövetelét, tehát valamennyien második adventben élünk, tette hozzá az esperes.

– Ezért is figyelmeztet bennünket a Szentírás a virrasztásra, mert bármelyik pillanatban eljöhet az idő, amikor el kell távoznunk a földi létből, és meg kell állnunk Isten ítélőszéke előtt – mondta Kiss László, aki az adventi szimbólumokról is beszélt. A gyertya például, a maga körkörösségével az örök üdvösséget jelenti. Az első Ádámra és Évára emlékeztet, a második a zsidó népet szimbolizálja, a harmadik Szűz Máriára utal, a negyedik pedig Keresztelő Jánosra.

A Brunszvik-óvoda fiataljai is a várakozást idézték műsorukkal (Fotó: ZH)

A hit gyertyáját Papp Gábor polgármester és Kiss László esperes lobbantotta lángra Hévíz adventi koszorúján, majd a Brunszvik-óvoda fiataljai és az Ardens Ignis Kórus ünnepi műsorával zárult a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában